A legrosszabb allergiaszezon jöhet az éghajlatváltozás miatt

Az egyre emelkedő hőmérséklet hatással van a levegő minőségére, ezzel hozzájárulva egy hosszabb, erősebb allergiás időszakhoz.

Ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik, az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent a bolygónkra. Gleccserek és korallzátonyok tűnnek el, egyre szélsőségesebb időjárásnak vagyunk tanúi, a környezet szennyezettsége egyre súlyosabb. Nem meglepő, ha ezek a körülmények hatással vannak az emberek egészségére, így az allergiával küzdők életére is. A helyzet jelenlegi állásáról a Prevention tudósít.

Erről is a globális felmelegedés tehet 

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint a növekvő hőmérséklet, az emelkedő tengerszint, valamint az egyre szélsőségesebb időjárás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy romlik az élelmiszerek, a víz és a levegő minősége is, ez pedig az emberek fizikai és mentális egészségi állapotára is rossz hatással van.

A jó idő közeledtével együtt jön a melegebb napok egyik legkevésbé kedvelt hatása: az allergia. „Az éghajlatváltozás hozzájárul egy hosszabb, erősebb allergiaszezonhoz” – állítja Purvi Parikh allergológus.

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) szerint ennek hátterében az áll, hogy az egyre emelkedő hőmérséklet rontja a levegő minőségét, ez pedig komoly hatással lehet az allergiától szenvedő emberek közérzetére.

„Úgy tűnik, az allergiaszezonok egyre rosszabbak” – mondja Susan Schuval, a Stony Brook Egyetem allergológusa. De mi az összefüggés a melegedő bolygó és a pollenek számának aktív növekedése között?

Régen minden jobb volt..., még az allergia is!
Régen minden jobb volt..., még az allergia is!MartinPrescott / Getty Images Hungary

Hogyan teszi rosszabbá az éghajlatváltozás az allergiaszezont?

Az éghajlatváltozás – amely befolyásolja a hőmérsékletet, a csapadékot, valamint a szelet is – hatással van a pollen és a spórák mennyisége és fehérjeösszetétele mellett a terjedésükre és az elhelyezkedésükre is. A környezeti hatások kiválóak a beporzó növények virágzásához. Az éghajlatváltozás tényezői közvetlenül befolyásolják a növények beporzását. „Amellett, hogy magasabb a pollenek száma a levegőben, az allergének terjedése is növekszik” – hívja fel a figyelmünket Princess Ogbogu allergológus.

Az EPA adatai szerint az Egyesült Államokban a hőmérséklet emelkedésének hatására 1995 és 2015 között az allergiaszezon átlagosan 6-21 nappal lett hosszabb, és ez a tendencia várhatóan folytatódik. A melegebb időjárás hatására több pollen és erősebb allergén anyagok lesznek a levegőben, ezek pedig hozzájárulnak az allergiás tünetek romlásához.

De nem minden a pollen. Az üvegházhatású gázok légzési nehézségeket okozhatnak az allergiás, asztmás és tüdőbetegek számára, az árvizek és a szélsőséges viharok pedig hozzájárulnak a penész terjedéséhez.

Hogyan kezeljük az allergiát?

Tekintettel arra, hogy a szezonális allergia mindenkit másképp érint, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni a felmerülő tünetek esetén. Így kiderülhet az is, hogy mi okozza az allergiát, és mit tegyünk, hogy elkerüljük a kínzó tüneteket.

Dr. Schuval szerint, ha már évek óta küzdünk az allergiával, érdemes minden évben 1-2 héttel korábban elkezdeni szedni a gyógyszert, mint eddig, és készüljünk fel arra, hogy valószínűleg minden évben egyre hosszabbak lesznek a szezonok.

Egészen durva esetekben érdemes a légszűrő maszk, valamint a napszemüveg használatát is megfontolni, hiszen ezek mind segítik távol tartani a pollent a szervezetünktől.

A következő tippek segítségével csökkenthetjük az allergiánk mértékét:

  • Zárjuk éjszaka az ablakokat, lehetőség szerint inkább használjuk a légkondit.
  • Maradjunk a lakásban, ha nagyon magas a pollenkoncentráció a levegőben.
  • Hazaérve zuhanyozzunk le, ezzel is csökkentve a kintről a lakásba hozott pollenek számát. A hajmosás és az átöltözés is nagyban segít!
  • Kerüljük a kültéri házimunkát, a fűnyírást inkább bízzuk valaki másra!
  • A ruhákat a lakáson belül teregessük ki.
  • Tartsuk zárva az autó ablakait utazás közben.

Ha erősödnek az allergiás tünetek, vagy olyat tapasztalunk, amit korábban nem, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek