A gyakori éjszakai vizelés vérnyomásproblémákkal függhet össze

A legújabb eredmények szerint nem csak hólyagproblémákra utalhat, ha rendszeresen látogatjuk éjszaka a mosdót.

Friss kutatás vizsgálta, hogyan függ össze a rendszeres éjszakai vizelés a magas vérnyomás kockázatával. Az eredményekről a Study Finds számolt be.

Sok só, magas vérnyomás, gyakori vizelés

A japán Tóhoku Rósai Kórház kutatói szerint a nocturia, vagyis a gyakori éjszakai vizelés jelensége sokkal komolyabb probléma, mint amilyennek elsőre tűnhet. Korábbi kutatások összefüggést találtak a magas sóbevitel és a nocturia kialakulása között. Míg felnőttek számára az ajánlott napi sóbevitel nagyjából 5 gramm, Magyarországon ez a szám könnyen eléri a 15-20 grammot is. A japán kutatók arra keresték a választ, hogyan függ össze a gyakori éjszakai vizelés a magas vérnyomás kialakulásával.

2017-ben a kutatók az éves egészségügyi ellenőrzés során 3749 ember vérnyomását mérték, valamint megvizsgálták, hogy a résztvevők gyakran járnak-e éjszaka vécére. Ezt követően a kutatók összehasonlították a nocturia állapotában szenvedők számát azokkal, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak.

Nem csak a pihentető alvásnak lőttek, az egészségünk is bánhatja!
Nem csak a pihentető alvásnak lőttek, az egészségünk is bánhatja!Fotó: LuckyBusiness / Getty Images Hungary

Van összefüggés

„Megállapítottuk, hogy azoknál, akik gyakran járnak éjszaka mosdóba, 40 százalékkal nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata” – mondja dr. Satoshi Konno. A magas vérnyomás kockázata egyenesen arányosan nőtt az éjszaka folyamán a vécére megtett utak számával.

A szerzők szerint fontos megjegyezni, hogy a tanulmány csupán az összefüggésre utal, nem vizsgálták az ok-okozati kapcsolatot, és kizárólag japán emberek vettek részt a kutatásban. A sófogyasztás mellett a genetikai, etnikai, valamint az életmódunk jellemzői is hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához.

A tanulmány eredményei szerint tehát előfordulhat, hogy a gyakori éjszakai vizelés magas vérnyomásról árulkodik, ezért, ha huzamosabb ideig fennáll az állapot, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a rendszeres éjszakai vécélátogatás akár az életminőségünk romlásához is vezethet.

Mustra