A fiúk tényleg több kockázatot vállalnak, mint a lányok?

A lányok és a fiúk eltérő kockázati magatartást tanúsítanak, kutatások szerint ez leginkább a társadalomnak köszönhető.

A berögzült sztereotípiák miatt a fiúk nagyobb valószínűséggel vállalnak kockázatot, mint a lányok. A gyerekekkel végzett kutatás eredményei szerint ez azonban nem a génjeinkbe, sokkal inkább a társadalomba van kódolva. A jelenségről a New Scientist számolt be.

Különböző háttér, különböző eredmények 

Ahhoz, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja a nemünk a kockázatvállalási magatartásunkat, Elaine Liu, a Houstoni Egyetem kutatója, valamint Sharon Xuejing Zuo a Fudan Egyetemről egy Kína délnyugati részén fekvő kisváros iskolásait vizsgálta. A gyerekek két etnikai csoportot – Mosuo és Han – képviselnek, azonban iskolába együtt járnak.

A két csoport leginkább a hagyományos nemi szerepek tekintetében különbözik, a Mosuo családok esetében inkább a nők vannak döntéshozó, míg a Han családoknál éppen fordítva, a férfiak viselik a nadrágot.

Liu és Zuo 352 gyermeket vizsgáltak a kutatás során. Arra kérték őket, hogy egyfajta lottójátékot játsszanak. A 7-12 év közötti gyerekeknek 1 és 6 között kellett választaniuk egy számot, annak tudatában, hogy minél nagyobb az általuk választott szám, annál nagyobb a vállalt kockázat is. Ha például valaki az 1-et választja, garantáltan nyer valami apróságot, de a 6-os választása esetén 50 százalékkal nagyobb esély volt egy értékesebb nyereményre.

Te bevállalnád?
Te bevállalnád?RichVintage / Getty Images Hungary

A fiatalabb lányok esetében a Mosuo családokból származó gyerekek nagyobb valószínűséggel vállalták a kockázatot, mint a fiúk, az idősebb gyerekeknél azonban ez általában fordítva volt. A Han családok esetében a fiúk bizonyultak bátrabbnak, és ez a korral sem változott.

Az eredmények szerint a Mosuo gyerekeket sokkal inkább Han társaik befolyásolják a döntésben, mintsem a biológiai tényezők.

Bár a nemek közti különbségek tényleg léteznek, igazából nagyon kicsi az eltérés, a legtöbb férfi és nő esetében majdnem megegyezik a kockázatvállalási magatartás – hívja fel a figyelmünket Julie Nelson, a Massachusetts-i Egyetem professzora.

Oszd meg másokkal is!
Mustra