Újabb dán út a boldogsághoz: a „pyt” filozófiája

A dánok a világ egyik legboldogabb nemzete, ennek pedig számtalan kifejezése létezik a nyelvükön. Az elmúlt évek során világszerte egyre népszerűbb hygge szó után most itt az új mottó, a pyt.

A hyggéhez hasonlóan (melyet a külföldi média előszeretettel fordít „kényelmesnek”, valójában viszont az intimitás létrejöttének folyamatát jelenti) a pyt (kiejtése: pid) szónak sem létezik megfelelője más nyelvekben. Konkrét fordítás nem is szükséges ahhoz, hogy megértsük a benne foglalt életfilozófiát, mely azt hirdeti, hogy felesleges stresszelni magunkat, ha valami balul sül el – számol be cikkében a ScienceAlert.

Katonadolog, vagyis pyt

Hajlamosak vagyunk rá, hogy túldimenzionáljuk a dolgokat, például feleslegesen aggódjunk egy véletlen munkahelyi incidens vagy éppen egy odaégetett pirítós miatt. A dánok ellenben úgy tartják, engedjük el a hasonló kellemetlen nüanszokat, és koncentráljunk inkább a pozitív gondolatokra. A vállrándítással egybekötött pyt kifejezés – ami nagyjából a magyar katonadolognak vagy annyi baj legyennek felel meg – arra motivál bennünket, hogy ne ragadjunk le a rossz dolgoknál – pláne, ha azokról nem is mi tehetünk –, inkább engedjük el őket, lépjünk tovább.

Nem úgy sikerült? Na és akkor mi van?
Nem úgy sikerült? Na és akkor mi van?10'000 Hours / Getty Images Hungary

Pszichológusok számtalanszor bebizonyították már, hogy mennyivel jobb a közérzetünk, ha nem stresszeljük magunkat folyamatosan a napi apró-cseprő kellemetlenségeken. Ez végeredményben hosszabb és egészségesebb élethez vezethet, nem véletlen tehát, hogy a dánok ennyire magas helyen állnak az össznépi boldogság tekintetében. A kulcs a pozitív pszichológia – ha nem azt nézzük, hogy az egyes szituációk éppen milyen módon idegesítenek fel bennünket, hanem megpróbáljuk a jó oldalát nézni a különböző helyzeteknek. Vagy ha éppen emlékeztetjük magunkat arra, hogy az adott incidensből fakadó gondok mennyire jelentéktelenek és rövid életűek, máris sokkal kellemesebb színben látjuk a világot.

Természetesen nem lehet mindent elintézni egyetlen vállrándítással, a pyt pedig nyilván nem a megfelelő stratégia egy komolyabb egészségügyi vagy személyes probléma esetén. A szakemberek óva intenek tőle, hogy ilyenkor ne kérjünk vagy éppen ne nyújtsunk segítséget, és felelősségvállalás helyett csak egy lesz ez még így se felkiáltással nyugtázzuk a helyzetet.

A mindennapos, apróbb gondok-bajok ellen viszont kiváló védelmet jelenthet az új dán csodaszó és a köréje kialakult életfilozófia, mely szülőhazájában, de immár más országokban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Dániában például már az iskolákban is tanítják a diákoknak, hogyan engedjék el a kisebb kellemetlenségeket. A tanulók pyt kitűzőt kapnak – melyet egyre több boltban lehet kapni –, hogy emlékeztesse őket, mennyire nem számít az, ki nyer vagy veszít egy adott játékban, vagy hogy nem kell elkeseredni, ha éppen nem találják kedvenc ceruzájukat. Egy helyi vállalat vezetője szerint beosztottai sokkal elégedettebbek a munkahelyi légkörrel, amióta tudják, mikor kell pyt-del válaszolniuk egy felmerülő problémára.

Ne aggódjunk tehát, inkább legyintsünk, és jöjjünk rá, mennyire nem érdemes stresszelnünk magunkat, ha véletlenül lekéstük a buszt, vagy egy galamb a szélvédőnkön végezte el nagydolgát. Tanuljunk a dán példából, így egyszer talán mi is eljutunk a boldogság dobogós szintjére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek