Ezért elengedhetetlen a jó alvás az immunrendszer működéséhez

Azt már régóta tudjuk, hogy a megfelelő alvás elengedhetetlen a fizikai és szellemi egészségünk megőrzéséhez, egy új tanulmány azonban összefoglalja, hogy miként segíti az alvás az immunrendszer működését.

Ha szeretnénk megőrizni az egészségünket és a szervezetünk megfelelő működését, érdemes odafigyelni az alvás mennyiségére és minőségére. A Medical News Today beszámolója szerint tanulmányok kimutatták, hogy az alváshiány hasonlóan hat az agyra, mint a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Tegyünk meg mindent a jó alvás érdekében

A legfrissebb eredmények szerint a rossz alvás következtében érzékenyebbek leszünk a fájdalomra, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is nő. A Tübingeni Egyetem által végzett kutatás során a szakemberek arra jutottak, hogy összefüggés van az alvás minősége és az immunrendszer működése között. A megfelelő alvás speciális immunsejtek, úgynevezett T-sejtek hatékonyságát is fokozhatja. De mi az alapja az összefüggésnek?

A T-sejtek segítik az immunválaszt, ha egy potenciálisan káros, idegen test kerül a szervezetbe. Ezek az immunsejtek felismerik a kórokozókat, majd aktiválják a szükséges receptorokat, hogy a szervezet fel tudja venni a harcot. A kutatók egyelőre nincsenek tisztában azzal, miként aktiválják a receptorokat a T-sejtek, és hogy mi akadályozza meg a sejtek potenciálisan veszélyeztetett célpontokhoz kapcsolódását. Annak érdekében, hogy minél többet tudjunk meg a jelenségről, a kutatók olyan jelző molekulákat – egészen pontosan G-protein-kapcsolt receptorokat – vizsgáltak, amelyek közül sok képes az immunrendszer működésének blokkolására.

Tegyünk meg mindent a pihentető alvásért, sok múlhat rajta
Tegyünk meg mindent a pihentető alvásért, sok múlhat rajtaShutterstock

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy van néhány olyan G-protein-kapcsolt receptor, amely meggátolja a T-sejteket abban, hogy aktiválják az integrin receptorokat, ezzel pedig megakadályozzák, hogy kapcsolódni tudjanak a célzott kórokozókhoz. Az eredmények alapján ezek közé tartozik két hormon (adrenalin és noradrenalin), két gyulladáscsökkentő hatással rendelkező molekula (úgynevezett prosztaglandin E2 és D2), valamint az adenozin, egy olyan vegyület, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek közti jelátvitelben, valamint az energiaátadásban.

„Ezek a molekulák tehetők felelőssé az integrin receptorok aktiválásának gátlásáért, jelenlétük pedig sok betegség esetében megfigyelhető, például a rák, a malária, a hipoxia vagy a stressz” – mondja Stoyan Dimitrov, a tanulmány társszerzője.

Ezek hozzájárulnak az immunrendszer nem megfelelő működéséhez.

Alvás és T-sejtek, a tuti recept

Mivel a szervezet adrenalin- és prosztaglandinszintje alvás közben alacsonyabb, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy érdemes összehasonlítani a T-sejtek működését alvó és éber állapotban is. A mintavétel után Dimitrov és csapata összehasonlította a sejtek működését, majd arra jutottak, hogy az alvó emberektől származó T-sejtek nagyobb arányban aktiválták az integrin receptorokat, tehát az alvás pozitív hatással van a T-sejtek működésére.

„Az eredmények szerint az alvás növeli a T-sejtek hatékonyságát, amit különösen fontos szem előtt tartani, ha valaki alvászavarokkal küzd” – emeli ki Luciana Besedovsky, a tanulmány társszerzője. Az eredmények elősegíthetik újfajta terápiás irányzatok – beleértve a rák kezelését – kialakulását is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek