A fájós torokra nagyon is jó a jégkrém!

Az orvosok szerint nem igaz, hogy rosszat tesz a fagyi, ha meg vagy fázva. Sőt!

Mikor az ember megfázik, sokszor hallja, hogy kerülnie kell a tejtermékeket, mert azok növelik a váladékképződést, vagyis több dolgot kell felköhögnie, és jobban folyik majd az orra is. Egy tanulmány szerint azonban ez szerencsére nem igaz, vagyis felmerül a kérdés, hogy akkor akár fagyival is kezelhetjük a fájós torkunkat?

A nyálkaképződés és a tejtermékek kapcsolata

Az Adelaide Egyetem munkatársai azt a népszerű kérdést járták körbe, hogy milyen hatással van a tejtermékek fogyasztása a nyálkaképződésre. 60 önkéntest fertőztek meg rhinovírus-2-vel, ami az egyik leggyakoribb, náthát kiváltó vírus. 10 napon keresztül figyelték közben a napi tej- és tejtermékbevitelüket valamint a légúti tüneteiket, magyarul, hogy mennyire folyik az orruk. Mindezt az elhasznált papírzsebkendők begyűjtéséből szűrték le, miközben 0-11 pohárnyi tejet fogyasztottak naponta. Aztán megkérdezték a résztvevőket, hogy szerintük volt-e összefüggés a tejtermékek fogyasztása, és a légúti tüneteik valamint az orrfolyásuk között. 27,5 százalékuk mondta azt, hogy jótékonyan hatott a megfázásra, mikor csökkentették a bevitt tejtermék mennyiségét, és 80 százalékuk szerint egyértelmű, hogy a tej miatt volt több nyálkájuk, azaz ha profának szeretnénk lenni, akkor a slejm- és a takonytermelésüket a tej számlájára írták. Ennek ellenére a kutatók a vizsgálataik során megállapították, hogy egyáltalán nem termeltek több váladékot tejfogyasztás alatt, mint utána, és a köhögésen sem változtatott a tejbevitel, vagyis a vizsgálat alapján nincs egyértelmű összefüggés a tejtermékek fogyasztása és a nyálkatermelés között. 

Nem biztos, hogy rosszat tesz
Nem biztos, hogy rosszat teszShutterstock

Sőt, ha fagyit akarsz enni, akkor egyél fagyit

A Mayo Clinic orvosa szintén azt állítja, hogy nem kell lemondani a tejtermékekről, ha az ember meg van fázva, igaz, szerinte sűrűbbé teheti a nyákot a tej fogyasztása, ami jobban irritálhat, de ez nem jelenti azt, hogy több is lenne. James M. Steckelberg szerint a fagyi, vagyis a fagyott tejtermék, ami jelen esetben ugye fagyott joghurt is lehet, igazából csillapíthatja a torokégést, és segít, hogy a szervezet kalóriabevitelhez jusson akkor is, amikor egyébként semmi kedved nem lenne bármit is enni, akár napokon keresztül. Ha azonban nem hiszel benne eléggé, akkor érdemes óvatosan próbálkozni vele, mert a végén még úgy érezheted, hogy ártottál magadnak. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek