Ugye te nem a zuhany alatt mosol fogat?

Még ha valamivel hamarabb végzel is, az egészséged szempontjából nem biztos, hogy megéri.

A reggeli rohanásban minden másodperc számít, így jó ötletnek tűnhet, hogy ugyanott mosd meg a fogad, ahol más testrészeidet is, hátha a készülődést a zuhanyzóba összpontosítva gyorsabban is végzel. Csakhogy, amivel rövid távon időt nyerhetsz, az hosszú távon igencsak visszaüthet. Denise Craig dentálhigiénikus az Apartment Therapy kérdésére fejtette ki, hogy mennyire.

Lehet tőle bajom?

Bár a fogaid állapotára nincs negatív hatással, a szakember azt mondja, a zuhanyzással egybekötött fogmosás minden, csak nem egészséges. A víz alatt ácsorogva talán még nem esik le, hogy bármilyen veszély fenyegetne, de hidd el, semmi jó nem sülhet ki belőle. Ha ugyanis ugyanabban a közegben öblíted ki a szád, ahol egyébként mosakodni szoktál,

tálcán kínálhatod magad a vírusok, gombák és a penész számára, melyek az immunrendszered veszélyeztetik.

Denise Craig megjegyezte, ahol a meleg és a nedvesség találkozik az étellel, ott elszaporodhatnak a baktériumok, ami bizony azt jelenti, hogy a szádban is szép számmal tanyáznak. Így már nem is olyan nehéz belátni, hogy miért nem kéne a zuhany alatt köpködnöd. 

Gondolj csak bele, milyen sűrűn takarítod ki alaposan, és vedd figyelembe, hogy másokkal együtt használod-e a fürdőszobát.

Az egészséged láthatja kárát
Az egészséged láthatja kárátShutterstock

Oké, de a zuhanyzóban hagyhatom a fogkefét?

Ahogy fentebb már szóba kerül, a meleg és párás környezet különösen hívogató a baktériumok számára. A dentálhigiénikus ezért óva int attól, hogy huzamosabb ideig a zuhanyzóban tartsd a fogkefét. Minél tovább vársz, annál több időt hagysz a baktériumoknak, hogy háborítatlanul szaporodjanak.

Apropó, higiénia. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége szerint a fogkefét függőleges helyzetben, a toalettől távol, a szabad levegőn érdemes tárolni, hogy a fogmosás után a lehető leggyorsabban megszáradhasson.

És mi lesz a takarékossággal?

Nem akarod pazarolni a vizet? Ez mindenképp dicséretes, de könnyen lehet, hogy rossz nyomon jársz. Miközben egy átlagos fürdőszobai csaptelep áramlási sebessége 8,3 liter/perc – ami egy modern, takarékos terméknél még kevesebb, körülbelül 5,6 liter/perc is lehet –, addig egy hagyományos zuhanyfej percenként 9,4 liter vizet enged át az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) adatai alapján. Szóval, a mosdós fogmosással igazából még többet is spórolsz. Ezen ráadásul tovább javíthatsz, ha nem folyatod feleslegesen a vizet.

Denise Craig azt javasolja, hogy a környezettudatos fogmosás jegyében előbb nedvesítsd be a fogkefét, majd zárd el a csapot, két percig dörzsölgesd a fogad, végül pedig 30 másodpercig öblögess.

Kíváncsi vagy arra is, hogy a legtöbben hol rontják el a fogmosást? Alábbi cikkünkből megtudhatod, mit kéne máshogy csinálni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek