Pattanás nőtt a fülemben, mit csináljak vele?

Ugye, milyen alattomosak a pattanások? Azok a fránya, fájdalmas göböcskék mindig a legrosszabb helyen tűnnek fel: a hátadon, az arcodon és igen, néha akár a füledben is.

Elismerem, vannak ennél nehezebb élethelyzetek is, de a fülben felbukkanó pattanás igenis nagyon tud fájni. Az ember ölni tudna valami gyors és hatékony módszerért. A Preventionnek erre is van megoldása. 

Oké, először is mit keres ez az izé a fülemben?

Füledben mindenféle méretben és alakban megjelenhetnek a csúf ragyák. Lehet, hogy épp csak mitesszerekkel küzdesz, vagy kifejlett, fehér tetejű példányokkal, de az is lehet, hogy lüktető, piros duzzanat éktelenkedik a fülkagylódban. Kár, hogy erre nincs olyan jó kis népi ráolvasás, mint a nyelven növekvő ebfingra.

Akárhogy is, ne ijedj meg túlságosan. Bár a net tele van rémes képekkel és kórtörténetekkel, a jelenség valószínűleg ártatlan, és még csak nem is a rossz higiénia okolható a dolog miatt. Legtöbbször teljesen ártatlan ok van a háttérben: lehet például, hogy zsírosabb erre a bőröd. Ha korpásodik a hajad, olyan is előfordulhat, hogy egy apró, lehámlott bőrdarab tömít el egy-egy pórust – mondja Susan Bard manhattani bőrgyógyász.

Miért fájnak ennyire ezek az alattomos kis bigyók?

Ha volt már pattanás a füledben, tudod, hogy ez a verzió jobban kínoz, mint bármelyik másik. Ez ijesztő lehet, mert az ember rögtön arra gyanakszik, hogy valami nagyobb gáz lesz a dologból. De nyugi! Ha nem kapirgálod, nem fog elfertőződni, és a benne lévő váladék sem jut a hallójáratodba. A fülpattanás azért fáj, mert a bőr ezen a területen nagyon feszes, ráadásul van itt némi porc is. Ha  pedig porcos terület környékén van gyulladás, az jobban fáj, mint a test más tájain.

Ouch. Rém kellemetlen ám.
Ouch. Rém kellemetlen ám.Fotó: Shutterstock

Mondd már, mit kell csinálni!

Ki fogsz ábrándulni: hagyni kell az egészet, ahogy van. Ha nem birizgálod, néhány nap alatt a végére ér a folyamat magától is.

Jó, jó, ne legyél ideges! Ha nagyon fáj, ha a teteje már fehér és ingerel, hogy nyomd ki, akkor tedd meg! A szertartáshoz makulátlanul tiszta kézre, és két steril (na jó, legalábbis új) fültisztító pálcikára lesz szükséged. A pálcikák segítségével fogd közre a pattanást, majd nyomd össze a pálcikákat. A kis eszközök segítenek, hogy ne fejts ki túl nagy erőt, plusz ami a pattanásból kijön, egyből a vattába szívódik, ráadásul, ha nem a körmöddel ügyeskedsz, a fertőzésveszély is kisebb. Viszont ha a pattanás olyan helyen van, hogy a pálcikával nem férsz hozzá, csak a bőrgyógyászod segíthet. Nem ciki felkeresni. 

Ha a pattanás még nem ért meg, meleg borogatással gyorsíthatod a folyamatot, és nem lősz mellé akkor sem, ha az arcodon használt pattanáskezelő készítményeket veted be. 

Mustra