18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezek a leggyakoribb szexuális fantáziáink

Dr. Justin J. Lehmiller szexuálterapeuta, egyetemi adjunktus és szaktanácsadó egy átfogó kutatás keretében 4175 amerikait kérdezett szexuális fantáziáiról, vágyairól és azok beteljesüléséről. A vizsgálat tanulságait Tell me what you want című könyvében összegezte.

A kutatásban részt vevő alanyokat Lehmiller és csapata nem csak vágyképeikről faggatta. Személyiségjegyeikről, szexualitástörténetükről és demográfiai hátterükről is kérdezte őket, hogy választ kapjon: ki, mikor, miért, hol, miről és mennyit fantáziál. Jöjjön hét nagyszerű tény szexuális fantáziáinkról!

Hazagondolunk

Bár azt gondolnánk, hogy szexuális fantáziáink a lehető legmesszibb repítenek a hitvesi ágytól, épp ellenkező a helyzet. Aktuális párunk, szerelmünk (vagy ha épp szinglik vagyunk, akkor kedvenc exünk) ugyanis a legfoglalkoztatottabb szereplője a fejünkben forgatott felnőttfilmeknek. Ez persze nem jelent kizárólagosságot. A legtöbbünk fantáziaképein mások is megjelennek, de messze nem ilyen gyakorisággal. Legalábbis a fenti vizsgálat tanúsága szerint. 

És te? Te is a párodról fantáziálsz?

Hárman párban

A vizsgálat alapján úgy tűnik, az édeshármas a kedvenc fantáziánk, de szinte mindannyian mást képzelünk el, ha az ideális trióra és az események szerintünk beindító láncolatára gondolunk. Egyesek a figyelem középpontjában szeretnek lenni és magukhoz ragadnák a kezdeményezést is, mások inkább a demokratikus elosztás hívei. Vannak, akik ismerősöket szerepeltetnek, mások teljesen ismeretlenekkel képzelik el az élményt, ráadásul a nemi leosztás is sokféleképpen jelenik meg - az édeshármasnak a fejünkben sokkal többféle verziója és megközelítése létezik, mint amennyit a pornófilmekben kínálnak. Joey és Chandler például így gondolkodik róla:

Néha máshogy sül el

Akármennyire népszerű fantázia is az édeshármas mindkét nem esetében, amikor a való életben jön szembe egy lehetőség, nem biztos, hogy a fejünkben elképzelt módon zajlanak majd az események. Azoknak a megkérdezetteknek a nagy része, akik ki is próbálták a szexnek ezt a formáját, nagyobbrészt nem azt kapták, amire vágytak. Ennek két oka is lehet: az egyik, hogy sokan sokféleképpen képzeljük el az ideális hármas élményét, és kellemetlen, sőt lohasztó lehet, ha kicsi a közös metszet. Illetve ennek ellenkezője is okozhat bajt: az oké, hogy csukott szemmel és egyedül lepedőakrobaták vagyunk, de amikor valóban ott van két másik ember, nem biztos, hogy rögtön tudjuk, hogy is kéne nekilátni a dolgoknak. Ha ők is hasonlóképpen vannak vele, könnyen lehet, hogy kudarcba fullad az egész.

Szeretnénk mások lenni

A legtöbben eljátszunk a gondolattal, mi lenne, ha kicsit kibújhatnánk a bőrünkből, ha mások, másmilyenek lehetnénk, mint amilyenek valójában vagyunk. Más testtel, más nemi szervekkel, fiatalabbnak vagy idősebbnek, más személyiséggel képzeljük el magunkat fantáziálásunk során. Abban, hogy miben változunk át fantáziavilágunkban, nőként és férfiként már nagyon különbözünk. Míg a férfiak szexuális identitásuktól függően nemi szervüket képzelik el másként, a nők inkább egész testüket cserélik le. Általános megfigyelés (legalábbis a heteroszexuálisok körében), hogy a nők inkább dominánsabb, míg a férfiak inkább alárendeltebb szerepbe helyezik magukat, ha a szexről képzelegnek. 

shutterstock 1062176810
Shutterstock

Férfi és nő között nincs is akkora különbség

A nők és a férfiak szexuális fantáziáiban több közös pont van, mint gondolnánk. Igaz, hogy a férfiak többször ábrándoznak például csoportos szexről, a nők pedig többet járatják az agyukat a szenvedélyes és romantikus együttléteken, összességében arról, amiről a férfiak képzelegnek, a nők is fantáziálnak, és ez fordítva is igaz. Vagyis a női fantáziákban sokkal több a kaland és változatosság, a férfiakéban pedig nagyságrendekkel több az érzelmi töltet, mint azt gondolnánk. 

Szép, szép, de otthonra nem kéne

Bár a megkérdezett emberek háromnegyed része a valóságban is ki szeretné próbálni a legnagyobb szexuális fantáziáját, viszonylag kevesen, kevesebb, mint harmadannyian teszik is ezt meg. Vagyis elsőre úgy tűnik, elég nagy a szakadék vágy és valóság között. De! Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy fantázia és vágy nem ugyanaz. Könnyen lehet, hogy fantáziálunk valamiről, de nem vágyunk rá, mert a valóságban nem akarnánk, nem tudnánk, vagy nem mernénk megtenni. Ahogy Henri-Frédéric Amiel fogalmazott: "Az álmodozás a gondolkodás vasárnapja". Nem kell, hogy a hétköznapokban is pont úgy történjenek a dolgok. 

shutterstock 580101808
Shutterstock

Van, akinek ez is jobban megy

A megkérdezettek nagyobb része úgy nyilatkozott, hogy ha sikerült egy-egy vágyat vagy fantáziát megvalósítani, az sokszor még a képzeletet is felül tudta múlni. Ez persze függött a fantázia jellegétől is – emlékszünk: az édeshármas például nem a sikersztorik között szerepelt. A vizsgálat ugyanakkor arra is rámutatott: személyiségfüggő, hogy kinek mennyire jött be a fantáziák valóságos átélése. Azok az emberek, akiknek volt a vágyképeik iránt nyitott partnere, akiket magasabb szexuális vágy és élménykeresés jellemzett, illetve azok, akiknek jobb volt a stressztűrő és adaptív képességük, sokkal jobban élvezték, amikor a fantáziából valóság lett. 

Ha érdekel, hogy a felmérés milyen más tanulságairól rántotta még le a leplet a szerző, olvasd el korábbi írásunkat is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra