Szeretlek, de te nem vagy itt. Legyőzhető-e a szerelemben a távolság?

Egy felmérés adatai szerint csak az Egyesült Államokban 14 millió ember él távkapcsolatban. Míg nem olyan régen egy-két rongyosra olvasott levél és a kedvesről őrzött fénykép tarthatta az emberben a lelket, addig ma már pillanatok törtrésze alatt számos kommunikációs csatornán el tudják érni egymást a szerelmesek. De hogyan érdemes megőrizni egy távkapcsolatot a Facebook, a Snapchat vagy a Skype korában?

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a partnerünket vagy minket más országba szólít a munkánk, vagy ösztöndíjat kapunk egy külföldi egyetemen. Viszont erősen tartja magát a vélekedés, hogy a távolság a kapcsolat halála: a legtöbben ugyan elszántan indulnak neki egy távkapcsolatnak és hisznek abban, hogy ők lesznek a kivételek, végül azonban mindenki elvérzik.

Ugyanakkor rohamosan változik a minket körülvevő világ: manapság megannyi eszközzel és platformon rögtön fel lehet keresni a másikat, látni és hallani lehet egymást. Mindez pedig elenyésző kiadást jelent, feltéve, hogy valakinek már eleve rendelkezésére állnak a szóban forgó technológiai feltételek. 

Túléli a szerelem a távolságot a szociális média, a chatszolgáltatások és az applikációk világában?

Egyre több pszichológiai kutatás is vizsgálja olyan párok kommunikációs szokásait, akik sok száz kilométerre élnek egymástól. Vajon a Facebook, a Snapchat vagy a Skype a távkapcsolat fenntartásának titka? Következzenek a legfontosabb tudnivalók. 

Szöveges üzenetek

2017-ben 588 távkapcsolatban élő személy vett részt Hampton és munkatársai kutatásában. A válaszadók leggyakrabban szöveges üzeneteket váltottak a párjukkal: majdnem minden nap írtak egymásnak. A szöveges üzenetek kevésbé intimek: egy SMS-ben nem tudjuk fizikailag megérinteni egymást vagy a testbeszédünkkel megmutatni az érzéseinket. Ugyanakkor a beszélgetések személyessége fokozható, ha mélyebb tartalmakat osztunk meg egymással, például írunk a legbelsőbb érzéseinkről.

Időnként érdemes is lehet írásos formát választani, mert ott jobban kontrollálni lehet a kommunikációs folyamatot: az ember át tudja gondolni, meg tudja szerkeszteni, hogy mit üzenjen a másiknak és milyen képet sugározzon önmagáról. Ennek az lehet a veszélye, hogy a másikban irreális elvárásokat kelt, aminek élőben nem lehet megfelelni, hiszen ott lehetetlenség minden egyes helyzetben gondosan megválogatni a szavainkat (bár érdemes rá törekedni).

Szöveges üzenetek váltása során gyakran fordulhatnak elő félreértések is. Ez azért van, mert nem érzékeljük a másik mimikáját, hanghordozását, gesztusait, ami más helyzetekben segít minket eligazodni a közlés mögötti szándék észlelésében.

Videó beszélgetések

Hampton kutatásban a párkapcsolati elégedettséggel csakis a Skype használata függött össze az összes kommunikációs csatorna közül: minél gyakrabban skype-oltak a párjukkal az emberek, annál elégedettebbek voltak a másikkal való kommunikációval és magával a kapcsolattal is. Persze felvetődhet a kérdés: nem inkább a kapcsolatukkal eleve elégedettebb párok beszélnek többet Skype-on? A videós beszélgetések nagy előnye, hogy jelen időben történnek, a látásra-hallásra egyaránt hatnak, így a pár tagjai testbeszéddel is ki tudják fejezni vonzalmukat a másik iránt.

Snapchat és más képi üzenetek

A Snapchat, valamint a szöveges és képi üzenetek küldése inkább csak átmenetileg elégíti ki a valahová tartozás érzését: szociális falatozások ezek a főétkezések között Gardner és munkatársai szerint. Egy buliban pedig nem is feltétlenül előnyös, ha pár másodpercig tartó snapeket küldesz a másiknak: ha nem emlékszel az üzenetekre, könnyen azt élheted meg, hogy a másik egész éjjel ignorált téged. 

A távkapcsolat fenntartásának egyik kulcsa a tudatos kommunikáció.
A távkapcsolat fenntartásának egyik kulcsa a tudatos kommunikáció.Shutterstock

Facebook

Más kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy a Facebook használata féltékenységhez vezethet. Ha nem tudunk megbízni a másikban, feszültséget élhetünk át, ha nem tudjuk, hogy kik és miért osztják meg párunk posztjait, illetve miért szívecskézik azokat. A másik Facebook-fiókjának feltörése, a szociális média jelenlétének korlátozása viszont olyan birtokló gesztusok, amik egy bántalmazó kapcsolatról árulkodhatnak!  

A technológia működési sajátosságaival azért jó tisztában lenni, mert így tudatosabban szervezheted a kapcsolatot és jobban megértheted, hogy mi zajlik közöttetek. Ugyanakkor számos más olyan aspektus is van, amire érdemes odafigyelned, hogy tartós legyen a távkapcsolatod. Az alábbiakban 9 tippet emeltünk ki neked.  

1. Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak!

Egy felmérés szerint 2018-ban az Egyesült Államokban 14 millióan élnek távkapcsolatban, s az eljegyzett párok 75%-a a kapcsolat során hosszabb-rövidebb időre élt földrajzilag elszeparálva a partnerétől. A távkapcsolatok gyakoribbak tehát, mint sokan gondolnák, és rengeteg embernek sikerül átvészelni őket, illetve a lehetőséget meglátni a helyzetben. Tarts ki akkor is, ha a barátaid, családtagjaid negatív megjegyzéseket tesznek, hitetlenkednek, vagy éppen sajnálkoznak! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatni tudnak téged, ha a távkapcsolatod fenntartását szeretnéd.

2. Lásd meg a helyzetben rejlő lehetőségeket! 

A távolság jelenthet veszélyt a kapcsolatra, de számos lehetőséget is kínálhat a közös fejlődésre. Ráadásul a kapcsolati és fizikai közelség sok esetben nem függ össze egymással: a mellettem fekvő párom is lehet fényévekre tőlem, s a világ másik részén élő szerelmemet is érezhetem nagyon közel magamhoz egy meghitt beszélgetés során.

A személyes találkozások során pedig fel tudnak értékelődni olyan dolgok is, amik nem távkapcsolatban élő párok számára néha bevett rutinná alakulnak: hogy milyen jól esik megfogni a másik kezét vagy megérezni az illatát. Az is fontos, hogy a kapcsolat azon szakaszát se idealizáld túl, amikor még egy városban éltetek. Minden kapcsolati formának megvannak a speciális nehézségei - a kulcs a mindenkori változékony helyzetek együttműködésen alapuló megoldásában van.

3. Tisztázzátok a kereteket és a célokat!

Érdemes beszélgetnek arról, hogy a monogámiának milyen típusait szeretnétek fenntartani. Ragaszkodtok-e a szexuális kizárólagossághoz? Vannak tevékenységek, amiket továbbra is csak együtt csináltok? Fontos újra és újra visszatérni ezekre a kérdésekre és őszintén beszélni a felmerülő igényekről. Az is lényeges, hogy egyeztessétek a célokat: a távkapcsolat átmeneti vagy beláthatatlan időre szól? Kutatások szerint kevésbé stresszes távkapcsolatban lenni, ha azt átmenetiként kezelik a felek. Már önmagában az könnyebbség lehet, ha mindig megvan a legközelebbi dátum, hogy mikor fogtok találkozni újra.

4. Élj az itt és mostban is, ne szigetelődj el!

A pároddal való kapcsolat ne függés legyen, hanem egy hozzáadott érték az alapvetően szuper életedhez. A függetlenség ráadásul sokszor közelebb is hoz a másikhoz: magabiztosabb leszel, s ha az életed más területeiből is tudsz töltekezni, akkor nem minden feszültség a kapcsolatodat fogja megterhelni. 

Fontos, hogy másokkal is jól tudd érezni magad.
Fontos, hogy másokkal is jól tudd érezni magad.Shutterstock

5. Alakítsatok ki egy ritmust!

Itt számos kérdés felmerülhet: kinek mennyi kommunikációra van szüksége és milyen napszakokban? Írtok egymásnak jó reggelt és jó éjt üzeneteket? Ki kezdeményezze ezeket az üzenetváltásokat? Milyen gyorsan reagáltok a másik megkeresésére? Ez néha aknamező tud lenni, amiben csak az őszinte kommunikáció, az önmagadra és a másikra való odafigyelés tud segíteni. Ha például tudod magadról, hogy megnőnek a társas szükségleteid, amikor egy családi hétvégéről visszatérsz az üres lakásodba, akkor tudtok erre készülni a pároddal. Megkérheted, hogy ezekre az alkalmakra tegye szabaddá magát és beszélgessetek többet.

6. Legyen köztetek minél sokrétűbb kommunikáció!

Ha szöveges üzeneteket írsz a párodnak, érdemes kicsit direktebben fogalmazni, hiszen a kommunikáció nonverbális sajátosságai (hangszín, mimika, gesztusok) nem segítenek a másiknak a mondandód értelmezésében. Ha egy nap limitált ideig tudtok videós beszélgetést folytatni, fontos lehet hangsúlyozni, hogy mit szeretnél mindenképpen elmondani a partnerednek.

A mindennapi apróságok megosztása segíthet a másiknak, hogy a hétköznapjaid részének érezze magát. Ugyanakkor a napi rutinod mechanikus ismételgetése unalmassá válhat és negatívan hathat a szenvedélyre. Ha pedig azért csekkolsz be naponta többször, mert ellenőrizni akarod a másikat, érdemes elgondolkodnod: mitől bizonytalanodtál el, és miért akarod birtokolni őt.  

7. Legyenek közös tevékenységeitek!

A technológiát ne csak beszélgetésre használjátok, hanem kreatív módokon találjatok ki közös tevékenységeket, szerezzetek közösen élményeket. Például játszhattok videójátékokat, vagy nézhettek együtt sorozatokat, de elmehettek bevásárolni is. Ha ugyanazt a könyvet kezditek el olvasni, menet közben meg tudjátok osztani az azzal kapcsolatos gondolataitokat.

8. Legyen körülötted olyan fizikai tárgy, ami emlékeztet a másikra!

Ne támaszkodj csak a technológiára: nagyon jól tud esni, ha van valami kézzelfogható tárgy a környezetedben, ami a másiktól származik, vagy szimbolizálja a kapcsolat iránti elköteleződéseteket. A másik illatát árasztó pizsama vagy párna, a tőle kapott képeslapok vagy egy közös tetoválás mind sokat tud segíteni a nehéz pillanatokban.

9. Ne tervezd túl a személyes találkozásokat!

Egy távkapcsolatban óriási nyomást jelenthet, amikor a pár végre személyesen találkozik. Úgy érezheti az ember, hogy rengeteg mindent kell bepótolnia és minél több élményt akar belezsúfolni az együtt töltött időbe. A fantáziáját eláraszthatják a viszontlátás szenvedélyes képei, s kialakulhat az az elvárása, hogy az újraegyesülés csak katartikus lehet. Lényeges, hogy adj időt magadnak és a párodnak is, hogy ismét kapcsolódni tudjatok. Legyen levegőtök, hogy ki-ki a saját ritmusában tudjon ismét közeledni a másikhoz.

Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy mit üzennek távkapcsolatban élő emberek a sorstársaknak, olvasd el ezt az írást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra