Tényleg nem szabad tejet inni, ha megfázás vagy influenza gyötör?

Az igen tartósnak bizonyuló városi legendát részben egy több mint 800 éve halott filozófusnak és kuruzslónak köszönhetjük, tudományos alapja ugyanakkor nem nagyon van annak, hogy megfázáskor kerülni kellene a tejet.

Az állítás nagyjából úgy szól, hogy mivel fokozza a váladéktermelést, a légzőszervi betegségek tüneteit is súlyosbíthatja a tejfogyasztás. Jól mutatja a legenda időtállóságát, hogy a teljes tejet fogyasztó ausztrálok közel fele egyetért vele, egy kisebb csoport pedig az asztmás tünetekkel is összefüggésbe hozza a tejivást.

„Köpöd ki rögtön!”

Mivel mindez oda vezet, hogy a takonycunamitól rettegő szülők megvonják a gyerekeiktől a tejet, egy brit kórház kutatója megpróbált végleg tisztázni a makacs tévhitet - írja a Science Alert. Dr. Ian Balfour-Lynn 1948-ig visszamenőleg minden relevánsnak tűnő kutatást átnyálazott, szerinte ugyanis kalcium- és vitaminhiányhoz vezethetnek a tejtől ódzkodó szülők félelmei.

A tej-takony kapcsolatot propagáló mendemondát határozottan el kell utasítania az egészségügyi dolgozóknak

-fogalmazott a harcias orvos.

Legfeljebb a beleket érinti a dolog

Tejet influenzásan?
Tejet influenzásan?Shutterstock

"Azonban általában csak a beleket érinti. A tejfogyasztás után érzékelhető változásokat pedig nem a fokozott váladékképződésnek, hanem az emulgeálószerként funkcionáló, és a nyállal elegyedő tejnek köszönhetjük" - magyarázza Ian. Emiatt sokszor tényleg úgy tűnik, mintha sokkal több nyál képződne ilyenkor, ez azonban csak illúzió az orvos szerint, bizonyítékkal pedig egyetlen kutatás sem tudott szolgálni erre nézvést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek