Havi 3 tábla csoki csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A vélemények megoszlanak a pontos mennyiségről, de a tudósok abban egyetértenek, hogy ha mértékkel fogyasztod a csokit, kedvezel a szívednek.

A legtöbben már megtapasztaltuk, hogy a sok a jóból sosem vezet egészséges életvitelhez. Ez sajnos igaz a csokoládéra is. Azonban az Insider szerint egyre több kutatás szól ennek a népszerű édességnek az előnyeiről.

A müncheni Európai Kardiológiai Társaság konferenciáján bemutatott friss tanulmány szerint azoknál, akik havonta háromszor fogyasztanak csokoládét, 13%-kal csökken a szívproblémák esélye - szemben azokkal, akik nem élnek ezek a finomsággal.

A New York-i Icahn Orvostudományi Egyetem tudósai 575.000 résztvevőt vizsgáltak, a kutatás során pedig arra jutottak, hogy a csokoládé természetes összetevői gondoskodnak a vérerek egészségéről és csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A tudósok az étcsokit választanák.
A tudósok az étcsokit választanák.Fotó: Shutterstock

Ezek az adatok természetesen a mérsékelt fogyasztásra vonatkoznak, hiszen a túl sok csokoládé egészségügyi problémákhoz vezethet. Azoknál ugyanis, akik minden nap ettek csokoládét, 17%-kal nőtt a szívelégtelenség lehetősége, ez pedig valószínűleg a magas zsír- és cukortartalomnak tudható be.

"Úgy hiszem, hogy a csokoládé fontos tápanyagforrás, hiszen a benne lévő flavonoid gyulladáscsökkentő hatású és hozzájárul a jó koleszterinszint kialakulásához is" - mondta Chayakrit Krittanawong, a tanulmány vezető szerzője. "Azonban a csokoládéban nagy mennyiségű telített zsír is található, ezért inkább azt mondanám, hogy egészségügyi szempontból a legjobb megoldás az étcsokoládé mérsékelt fogyasztása."

A kutatócsoport szerint azonban további vizsgálatokra van szükség. Azoknak az embereknek például, akiknél már eleve magas a szívbetegségek kockázata, ajánlott a csokoládé kerülése, éppen ezért nem vonható le egyértelmű következtetés.

Fontos a mértékletesség. havi három tábla étcsokival tehetsz az egészségedért.
Fontos a mértékletesség. havi három tábla étcsokival tehetsz az egészségedért.Fotó: Shutterstock

Egy 2017-es tanulmány - amelyen a Harvad tudósai és dán tudósok dolgoztak - sokkal inkább a csokoládéfogyasztás előnyeiről számolt be: az eredmények szerint segít megelőzni a leggyakoribb szívritmuszavart, a pitvarfibrillációt. Az 55.000 résztvevő közül azoknak, akik hetente hatszor ettek csokoládét, 20%-kal volt alacsonyabb a PF (pitvarfibrilláció) értékük, mint azoknak, akik havonta csak egyszer nassoltak belőle. 

Azt javasoljuk, hogy nyugodtan egyél rendszeresen csokoládét és a választásod lehetőleg az étcsokoládékra essen, de azért ne ess túlzásokba se.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.