Ezért ne etesd túl az állatodat!

Amerikában nagyjából 100 millió túlsúlyos kutya és macska caplat fáradtan a kajával kedveskedő gazdik oldalán, ami az állatorvosok számára is egyre komolyabb problémát jelent, és az állatok várható életkorát is legrövidíti.

Az amerikai állatorvosok szerint az Egyesült Államokban a macskák 60, a kutyák 56 százaléka túlsúlyos, ami a dagi kisállatok életminőségét és várható élettartamát is jelentősen lerontja. Ez nagyjából százmillió csigalassúsággal cammogó kutyát és macskát takar egyébként, ami a New York Times szerint azt jelenti, hogy öt év alatt 20 millió négylábúval gyarapodott az úszógumik gyűrűi alatt senyvedő amorf állatsereglet.

„De hát szereti!”

A Floridai Egyetem állatorvostudományi karának egyik vezetője Dr. Justin Schmalberg szerint különösen problémás, hogy a gazdik egy része simán csak aranyosnak tartja a pufi kisállatokat. Felfogás kérdése a dolog.

A túlsúlyos állatok látványa kevésbé akasztja ki az embereket, mint a soványabb társaiké.

Az elhízott állatokat valamiért nem bélyegezzük úgy meg, mint az embereket - így Dr. Schmalberg.

Az elhízás mögött pedig természetesen a kedvenceiket túletető gazdik állnak. Legalábbis az esetek többségében, a hormonháztartást összezavaró betegségek, az öregedés következtében lelassuló anyagcsere és az ivartalanítás miatt visszaeső mozgásigény is hozzájárulhat persze a kisállatok elhízásához.

Hiába habzsolnak vérmesen

Az önfeledten zabáló állatok súlyfeleslege a macskák esetében cukorbetegséget, a nagyobb állatok esetében ízületi gyulladást, a kisebbek esetében pedig légzési nehézségeket okoz. Emellett a máj- és vesebetegségek, a magas vérnyomás és a szívbénulás kockázatát is növelik a zsírpárnák.

A kövér állatok valójában szenvednek
A kövér állatok valójában szenvednekShutterstock

A négylábú hordók helyett a homokórára emlékeztető hasak és a bordák fölött, a hónalj közelében legfeljebb tenyérnyi vastagságú husi az ideális kutya/macskalak az állatorvosok szerint. Egy átlagos macskának nagyjából 150-200 kalóriára van egyébként szüksége.

A kutyák esetében sok múlik persze az állat méretén is, de annyi biztos, hogy az örömszerzés szempontjából is hasznosabb lenne az állatok életminőségére, nem pedig a dekadens zabálásokra fókuszálnia a gazdiknak, egy kutatás szerint ugyanis bizonyos fajták, például az elhízásra különösen hajlamos labradorok esetében már néhány plusz kiló is megrövidítheti a kedvencek életét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra