Miről árulkodik a véraláfutásaid színe?

Akár bizonyos betegségek vagy vitaminhiány jele is lehet, ha túl könnyen belilulsz.

A kisebb-nagyobb sérülések hatására megrepedő hajszálerekből a bőr alá szivárgó vér nyomait általában két héten belül eltünteti a szervezet. Az Aol összegyűjtötte, mit jelentenek a különböző színárnyalatok, és mi állhat a háttérben, ha állandóan úgy nézel ki, mint akit összevertek.

Ez okozza a szivárványszerű mintákat

A kezdetben rózsaszínes vagy pirosas tónusú plezúrok az oxigénben gazdag vérnek köszönhetik a színüket. Ez a szakasz általában nem tart túl sokáig, ezért sokszor csak a következő stációra, a kékes, lilás elszíneződésekre figyelnek fel a büszke tulajdonosok. Ilyenkor az oxigén már eltűnik a vérből, a vörösvérsejteket, és a sejttörmelékeket pedig elkezdik lebontani a makrofágok.

Ha zöld, akkor már gyógyul
Ha zöld, akkor már gyógyulShutterstock

A zöldes szín már a gyógyulás jele. Ez a hemoglobint, a vér festékanyagát lebontó és egy zöldes színbe pompázó anyaggá átalakító szervezet munkálkodásának az eredménye, a sárgásbarnás színek pedig már a nagyjából két hétig tartó folyamat és a makrofágok munkájának végét jelzik.

Az ember színe kék

Ha attól is belilulsz, ha rád fúj valaki vagy leszáll rád egy légy, könnyen lehet, hogy bizonyos orvosságok, például a vérrögök kialakulását gátló vérhígítók és a bőrt elvékonyító szteroidok a ludasak.

Emellett a K- és a C-vitaminhiány is okozhat ilyen problémákat és az öregedés is sérülékenyebbé teheti a hajszálereket. Sokkal ritkább persze, de a csontvelőrák és a nyirokrák jele is lehet mindez és a májat érintő betegségek is okozhatnak ilyen tüneteket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra