Nyaralás szívbetegen: ezekre kell odafigyelni

A nyaralási szezon kellős közepén vagyunk. Ez egyrészt a kikapcsolódás ideje, de fontos tudni, hogy ez akár fokozott terhelést is hozhat a szív- és érrendszeri betegeknek. A Magyar Kardiológusok Társaságának úti tippjei következnek.

A szív-érrendszeri betegségben szenvedők is nyaralhatnak, de jó, ha előtte gondosan felkészülnek az útra. Nemcsak a hőség, de akár a hosszú utazás, a szokatlan éghajlat, a megváltozott életritmus, vagy akár a szükséges oltások is előkészületeket igényelnek. Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője tanácsokat ad, hogy mire készüljenek az érintettek az utazás előtt, hogyan válasszanak úti célt, és mire ügyeljenek, ha el szeretnék hagyni az országot. 

Utazás előtt irány az orvos!

Az elsődleges, hogy bármilyen hosszabb út előtt konzultáljon minden szívbeteg az orvosával. Az orvos felírhat gyógyszereket szokásos úti betegségek ellen is, a beteg egészségi állapota és úti célja függvényében. Így hasmenés, hányás (melyek a kiszáradás veszélyét is magában hordozzák), láz, fájdalom csillapítására, különböző sérülések esetére is kiválthatunk gyógyszereket.

Mindig konzultáljunk az orvosunkkal!
Mindig konzultáljunk az orvosunkkal!Fotó: Shutterstock

Amennyiben az utazás engedélyezett, hasznos lehet, ha az orvos a megszokott gyógyszeradag dupláját írja fel. Ilyenkor a kezelést az úti cél jellegéhez igazítja: pl. váratlan hőség esetére a vizelethajtó-adag csökkentését javasolja, illetve egyéb módosításokat közöl a megszokott gyógyszeradagolási és -szedési ütem tekintetében - magyarázza Gellér László.

Így válasszunk célpontot

"Az utazás minden esetben fokozott terhelést jelent, különösen, ha távoli országba indulunk. Egy hosszú repülőút nem éppen a legideálisabb egy krónikus szívbeteg számára, ahogy azok a desztinációk sem, ahol nagyon párás a levegő, vagy nagy hőség van. Ha mégis ilyen helyre készülünk, mindenképp legyünk körültekintőek. Készüljünk az éghajlati változásokra, a repülőút okozta testi hatásokra, az esetleg szükséges oltásokról tájékozódjunk, kaphatjuk-e a gyógyszerünk mellett, vagy szabad-e egy adott készítmény szedése mellett napon tartózkodnunk.

Jó, ha tudjuk, hogy az adott helyen milyenek az egészségügyi körülmények, megfelelő-e az ellátás. Mindenképpen vigyük magunkkal a gyógyszereinket és nyaralás ide, vagy oda, szigorúan tartsuk be az előírásokat” - tanácsolja Gellér László professzor.

Utazás autóval

„A gépkocsiút ugyancsak stressz, valamint fokozott megterhelés forrása lehet. Ha a beteg a sofőr, lehetőleg tartson szünetet minden második órában, és lehetőleg ne egyedül utazzon és vezessen. Az éjszakai vezetés nem ajánlott, olyankor romlik a látás minősége, a szokásos gyógyszerek mellékhatásaként pedig a bágyadtság könnyebben jelentkezhet vezetés közben" - figyelmeztet Gellér László.

Kerüljük az esti indulást!
Kerüljük az esti indulást!Fotó: Shutterstock

Strandolni és egzotikus ételeket kóstolgatni csak ésszel!

Aki szívbeteg, az ne végezzen több testmozgást, mint amennyi jólesik, ne fürödjön 20°C fok alatti hőmérsékletű vízben - de hosszabb ideig meleg vízben sem. Tartózkodjon a tűző naptól, védekezzen a rovarcsípés ellen. Különösen figyeljen oda a táplálkozására, az étel-ital higiéniájára az egzotikus országokban.

És óvatosan a repüléssel is

Ha repülőgépre száll a beteg, helyezkedjen el kényelmesen az ülésen, igyon bőségesen ásványvizet, üdítőt, de kerülje az alkoholos italokat. Óránként mozgassa át a testét, különösen a lábakat a trombózis megelőzése miatt, s ha lehet, a folyosó melletti ülést kérjen. Az időeltolódás egy különleges helyzet, egyéntől függően reagálunk rá, próbáljunk minél hamarabb átállni. 

Ha repülővel utazik, és esetleg pacemakere van, jelezze azt időben, mielőtt még áthalad a biztonsági kapukon. Az Európai Unió országaiba érvényes társadalombiztosítási kötvény, az E111-es nyomtatvány legyen meg önnél” - sorolja a teendőket Gellér professzor.

Ha pacemakerünk van, legyen nálunk a megfelelő igazolás!
Ha pacemakerünk van, legyen nálunk a megfelelő igazolás!Fotó: Shutterstock

Ezen szívproblémák mellett általában csak fokozott elővigyázatossággal, vagy egyáltalán nem javasolt repülőre ülni:

  • a szív dekompenzációja (pumpafunkciózavar a szív működésében);
  • közeli infarktus, tüdőembólia,
  • gyakori ájulás,
  • magas vérnyomás, ha nincs kellően kezelve,
  • tartós visszérgyulladás.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.