Milyen fájdalomcsillapítót szedhetek, ha iszom?

Sokakat érdekelhet a kérdés a fesztiválszezon kellős közepén, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mi az, ami belefér az alkohol plusz fájdalomcsillapító kombóba, és mi az, amivel nem éri meg kísérletezni.

Kis mennyiségű (a megengedett napi adag) alkohol fogyasztása mellett a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók közül egy vagy két ibuprofen még belefér, ha a háziorvos is áldását adja rá, de mindenképpen kérd ki a véleményét, ha nem szereted a meglepetéseket! Ez az aszpirinre is igaz, bár azt ma már sokkal inkább véralvadásgátló hatása miatt alkalmazzák, mintsem a fájdalom enyhítésére. Ne feledd azonban, hogy a megengedettnél több alkohol elfogyasztásakor a gyomor vérzéséhez is vezethet a gyógyszer.

Férfiak esetében az alacsony kockázatú alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb, míg nők esetében 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta. Az amerikai ajánlások szerint 0,17 deciliter tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek. Ez nagyjából 3,5 deciliter sör, 2,2 deciliter likőr, 1,4 deciliter bor, 0,4 deciliter whisky, gin vagy vodka.

Forrás: www.hazipatika.com

"A leginkább közkézen forgó, recept nélkül is elérhető gyógyszerek közül a paracetamol szedése mellett nem szabad alkoholt fogyasztani, mert ez a kombináció növeli a májkárosodás esélyét. A központi idegrendszerre ható gyógyszerek – pl. a pszichiátriai gyógyszerek, az epilepszia elleni készítmények, illetve a nyugtatók – használata esetén is kerülendő az alkoholfogyasztás" – figyelmeztet Ipolyi-Topál Gitta háziorvos, a HáziorvosBlog szerzője. Arról, hogy az alkohol és a gyógyszerek miért nem olyan jó párosítás, bővebben itt írtunk.

A pia meg a fájdalomcsillapító nem a legjobb kombináció
A pia meg a fájdalomcsillapító nem a legjobb kombinációShutterstock

Fontos, hogy máj- vagy veseproblémák esetén kerüljünk mindenféle fájdalomcsillapítót, és ilyenkor persze alkoholt fogyasztani sem okos döntés. Ezenkívül a receptre kapható fájdalomcsillapítókat (pl. tramadol, kodein) semmiképpen nem tanácsos alkoholizálás során nyeldesni, az opiátszármazékok és a szeszes italok kombója ugyanis álmosságot, szédülést és rosszullétet okozhat.

Paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók bevétele után is érdemes minél hosszabb ideig várni, mielőtt alkoholt fogyasztunk, vagyis ha reggel vettük be a gyógyszert, akkor este ihatunk, de ha késő délután, akkor inkább ne kockáztassunk.

Ha pedig abban a hitben éltél eddig, hogy a lefekvés előtt bekapott fájdalomcsillapítóval megelőzheted a macskajajt, akkor ki kell, hogy ábrándítsunk: a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatása ugyanis általában a beszedést követő négy órán belül elmúlik, ezért több értelme van, ha ébredéskor veszel be egy-két Ibuprofent.

Ezért kockázatos a gyógyszereket alkohollal keverni

Kétféle alkohol-gyógyszer interakció létezik: farmakokinetikai kölcsönhatások során az alkohol befolyásolja a gyógyszer felszívódását a szervezetben, míg farmakodinámiás mechanizmus alatt nagy mértékben fokozhatja a gyógyszer hatását, kifejezetten a központi idegrendszerben.

Ha nem szeretnéd, hogy a gyógyszer hatástalan legyen, vagy ami még rosszabb, veszélyeztesse egészségi állapotodat, antibiotikumok, antidepresszánsok, antihisztaminok, gyulladásgátlók, izomlazítók vagy opioid fájdalomcsillapítók, sőt egyes gyógynövény alapú szerek szedése alatt jobb, ha teljes mértékben lemondasz az alkoholról. Mindenképpen fontold meg tehát, hogy megéri-e, és egyeztess a háziorvosoddal, ha nem akarod, hogy rossz vége legyen a bulinak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek