Ezért röhögtök a haveroddal ugyanazon a videón!

Minél közelebb állunk valakihez, annál hasonlóbban reagál az agyunk egy vicces vagy érdekes videóra: madarat tolláról, embert barátjának idegi aktivitásáról.

Egy csapat neurológus szerint az agyi aktivitás alapján is egyértelműen megállapítható, kik azok, akik igazán közel állnak hozzád. Nem véletlen tehát, hogy ugyanazokon a videókon nevettek vagy botránkoztok meg. Minél közelebb áll hozzád valaki, annál hasonlóbban reagál az agya egy tudománnyal vagy politikával foglalkozó, esetleg simán csak vicces vagy aranyos videóra – írja a Quartz.

shutterstock 163834625

A kutatás során a neurológusok először azt mérték fel, milyen kapcsolatban áll egymással a letesztelt 279 diák. 42 önkéntes esetében azután funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatokkal (fMRI) is megvizsgálták, vajon megjósolható-e a videókat végignéző diákok idegi aktivitása alapján, ki kihez áll a legközelebb. Az eredmények pedig elég magától értetődők voltak: az igazán közeli barátok agya reagált a leghasonlóbb módon a videókra.

A tesztek alapján a kutatók egy algoritmust is létrehoztak, amely képes pusztán az MRI vizsgálatok alapján megjósolni, milyen kapcsolatban van egymással két letesztelt ismerős. Még a barátaink barátainak reakciói is összevethetők ugyanis a sajátjainkkal. Ebben az esetben már kevesebb persze az egyezés, de még mindig több, mint egy idegen esetében!

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy barátaink hasonlóképpen reagálnak a környezetükre, mint mi. Különösen a motivációval, a figyelemmel, és mások érzelmeinek, elmeállapotának felismerésével kapcsolatos régiók aktivitása volt hasonló a tesztek során.

A videókhoz hasonló, dinamikus ingerekre adott idegi válaszok felfedik az emberek spontán és mesterkéletlen reakcióit. Az eredmények azt mutatják, hogy barátaink rendkívül hasonlóan reagálnak a környezetükre, mint mi.

– fogalmazott a tanulmány egyik szerzője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek