Fehérjéből is megárt a sok!

Már most is elképesztő mennyiségű fehérjét fogyasztanak az egészségmániás amerikaiak, de a fehérjetartalmú szerek piaca egyre csak nő. Mire jó ez?

Az előrejelzések szerint 2022-re az 58 milliárd dolláros forgalmat is elérheti a különböző fehérjetartalmú szerek piaca. A proteinnel dúsított ételeket és táplálékkiegészítőket egyre nagyobb mennyiségben fogyasztó, egészségmániás amerikaiak által generált keresletnövekedés a Motherboard szerint ugyanakkor meglehetősen indokolatlannak tűnik, tekintve, hogy egy átlagos amerikai férfi már most az ajánlott mennyiség dupláját tömi magába.

A nők számára 46, a férfiak számára pedig 56 grammos átlagérték nagyon simán kijön akkor is, ha nem iszik valaki minden nap fehérjeturmixot. A húsok, a halfélék, az olajos magvak és a tejtermékek mérsékelt fogyasztása is elég ugyanis ahhoz, hogy valaki elérje ezt a mennyiséget. A piac 80 százalékát jelentő amerikaiak azonban biztosra mennek: egy átlagos férfi nagyjából 100 gramm fehérjét visz be a szervezetébe naponta.

Így persze nem is olyan meglepő, hogy a (legális) amerikai marihuána piac több mint dupláját éri majd 2022-ben a fehérjebiznisz. A világszerte egyre népszerűbb proteinszeletek és -porok némelyike ugyanakkor nem más, mint "fehérjével felturbózott édesség".

shutterstock 478196071
Fotó: Shutterstock

Egy kanadai táplálkozási szakértő, Dr. Yoni Freedhoff szerint nem árt tehát, ha a fehérjeszeletek cukortartalmát is leellenőrizzük, mielőtt nekiállunk az izomépítésnek.

Freedhoff szerint ráadásul tulajdonképpen az edzések mellett is elegendő a nagyjából 60 grammos napi fejadag biztosítása, bár arra érdemes azért figyelni, hogy ha egy mód van rá, minden étkezéssel vigyünk be fehérjét is a szervezetünkbe.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.