Új eljárást fejlesztettek ki az allergiás reakciók megfékezésére

Az új szer nem az allergiás reakciókat kiváltó anyagokat, hanem azok termelődését blokkolja.

A kutatók szerint olyan módszerről van szó, ami az antihisztamin tartalmú készítményeknél jóval hatékonyabb megoldást jelenthet az allergiás tünetekre. A fizikai tünetekért felelős vegyületek, például a hisztaminok termelődésének beindítását megakadályozó új antitest működéséről a Science Alert írt.

Az új eljárás az allergiás reakciók során kulcsszerepet játszó immunoglobulin E (IgE) nevű ellenanyag működését gátolja. A szervezetbe kerülő allergének hatására termelődő IgE az, ami a veszélyesnek gondolt anyagok kiirtására szolgáló vegyületek, például a hisztaminok termelődését beindítja. Ehhez azonban előbb csatlakoznia kell a hisztaminok termeléséért felelős immunsejtekhez, amelyek nélkül nem indul be a folyamat. Míg az allergia elleni gyógyszerek általában magukra hisztaminokra vagy az immunsejtekre hatnak, addig a most kifejlesztett anyag magukat az immunoglobulin molekulákat veszi célba.

A 026 sdab névre hallgató anyag megakadályozza a dán kutatók szerint, hogy az IgE molekulák csatlakozhassanak a hisztaminok termelését megindító immunsejtekhez. Így pedig a tünetek sem jelentkeznek majd, hiába emelkedik meg az allergén jelenlétét érzékelő molekulák száma.

shutterstock 105583055

Egyelőre csak a nyírfa pollenjére és rovarcsípésekre allergiás emberek vérmintáin próbálták ki a módszert, amely 15 perc alatt 30 százalékkal csökkentette az immunsejtekhez kapcsolódó IgE molekulák számát a szervezetben. Hasonló elven működő szer egyébként már létezik, de az új felfedezésnek hála az eddigieknél sokkal hatékonyabb készítményekkel állhat majd elő a gyógyszeripar, bár addig még meg kell győződnie a kutatóknak arról, valóban biztonságos-e az eljárás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek