Mit vegyek neki karácsonyra?

A karácsony a szeretet ünnepe, szeretetünket azonban ilyenkor is úgy érdemes kifejezni a másik felé, ahogy ő azt a leginkább át tudja élni.

Mit vegyek neki karácsonyra? - tesszük fel sokan kérdést másoknak vagy magunknak. Az ajándékozás igazi művészet, hiszen nagyon jól kell ismerni a másikat ahhoz, hogy igazán meg tudjuk örvendeztetni. Nem is azt kell ugyanis igazán tudni, miket csinál szívesen, milyen szerzőket, előadókat szeret vagy éppen mire vágyik, hanem azt, hogy minek örülne.

A karácsony persze nem az ajándékozás, sokkal inkább a szeretet ünnepe, mégsem mindegy mi kerül a fa alá. Hiszen nemcsak hogy mindenki mást kér a Jézuskától és mindenki más reményekkel telve bontja ki a masnit, de a szeretetet is mindenki más formában éli át. A mára már klasszikusnak számító Egymásra hangolva szerzője, Gary Chapman szerint szeretetünket ötféle nyelven tudjuk a másiknak elmondani, a másik felé kifejezni. Mindenkinek megvan azonban a maga "anyanyelve", vagyis az a mód, amivel ő a leginkább át tudja adni, amit érez. És megfordítva: mindenki számára más az a nyelv is, ami által a leginkább szeretve érzi magát. Az öt szeretetnyelv pedig nem más, mint az ajándék, az együtt töltött minőségi idő, a szívességek, az elismerés, és az érintés.

shutterstock 488792596

Ha tehát tényleg a szeretetet szeretnéd karácsonykor ünnepelni, fontos, hogy ismerd, mit jelent ez azoknak, akiket meg szeretnél ajándékozni. Akik egyelőre nehezebben igazodnak el a szeretetnyelvek között, azoknak ez a teszt nyújthat segítséget.

Ajándék

Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, ő szó szerint ajándékot szeret kapni. Tárgyat. Olyan tárgyat, amiben benne van mindaz, amit érzelmi szinten át szeretne élni. Olyan tárgyat, amit később bármikor elővehet, és újra és újra megfürödhet ezekben az érzésekben. Amire bármikor ránéz, betöltekezhet azzal a szeretettel, amit tulajdonképpen kap. Ne vegyél neki se színházjegyet, ahol egyszer csak vége az előadásnak, se csokit vagy marcipánt, ami előbb-utóbb elfogy. Olyat adj neki, amiben te vagy, ti vagytok, a ti kapcsolatotok van, és ami hosszú távon is megadja neki ezt az érzést. Lehet, hogy még a csomagolást s elteszi emlékbe.

Minőségi idő

Neki viszont tárgyat ne adj. Aki együtt töltött minőségi időre vágyik, annak a legjobb ajándék a közös élmény. A koncertjegy, a színházjegy, a wellness-hétvége, mindegy, csak együtt legyetek. Ő az továbbá, akinek maga a karácsonyi program is a legfontosabb szempontok között szerepel. Nem csak az ajándék számít tehát, de az is, hogyan vagytok együtt szenteste, milyen hangulatban telik a közös vacsora, tudtok-e egy jót beszélgetni a fa mellett.

Szívességek

A figyelem és az odaadás gesztusai a szívességek. Aki ezekben éli meg leginkább mások szeretetét, azt szeretné érezni, hogy ő fontos. Mégpedig annyira, hogy akik szeretik, észreveszik, mire van szüksége, sőt, tenni is készek érte, hogy könnyebb legyen az élete. Bár ez a szeretetnyelv a hétköznapok szintjén fejezhető ki a legjobban, ne feledd, hogy ő azt szeretné átélni, hogy az élet terheivel nincs egyedül. Jó kezdés tehát minél nagyobb részt vállalni az ünnepi előkészületekből. Ami pedig a meglepetést illeti, a konkrét ajándéknál is sokkal fontosabb a tálalás. Vagyis az, hogy elmondd, miért azt választottad, hogy tudod, hogy ez sokat segíthet, ez könnyebbé teheti az életét. Jó ötlet lehet például valamilyen praktikus eszköz, de akár egy pihenős program is, ahol kiheverheti a fárasztó mindennapok megpróbáltatásait. Ezzel együtt kerülendők az olyan ajándékok, melyektől még inkább egyedül érezheti magát, vagyis ami olyan nehézségekre gyógyír, amiben egyébként is szeretne több segítséget megélni. Tepsiszett, edénykészlet, porszívó, fúrógép stb. Légyszi ne.

Elismerés

Ha valakit a dicsérő, elismerő szavak, a megbecsülés tesz igazán boldoggá, számára a legfontosabb szeretetnyelv saját pozitív énképének megerősítése. Ő abban éli meg leginkább a szeretetet, ha jónak láthatja magát mások szemében. Nem, nem a világ legjobb férje/felesége/anyukája/apukája/testvére feliratú póló/bögre/kötény a nyerő választás, de valami hasonló. Az egész attól lesz ugyanis személyes, ha minél pontosabban tudod, miben szeretne igazán jó lenni, mire büszke, miben szeretne elismerést, megerősítést, visszajelzést kapni, milyen törekvéseit szeretné, ha támogatnád. Ezt a melléállást, bátorítást, méltatást szeretné megkapni a fa alá is.

shutterstock 507204256

Érintés

A testi érintés az egyik legszínesebb, legösszetettebb szeretetnyelv. A bátorító kézfogástól a megnyugtató ölelésen át a szenvedélyes szexuális együttlétig az érintés számtalan formája közvetíthet pozitív érzéseket. Itt is nagyon fontos ezért, hogy hogy telik a karácsony este, hogy vagytok együtt otthon, hogy adjátok át az ajándékokat. Jó ajándék minden olyan, ami az intim közelséget, a bensőségesség kialakulását támogatja, legyen az egy masszázsolaj-szett, vagy akár egy közös pihenés. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek