A spermán is meglátszik a sok stressz

A sok stressz a módosult hímivarsejteknek köszönhetően örökölhető változásokat is eredményezhet.

Az egyelőre csak a ragadozók szagától berezelő egérifjoncok viselkedésén letesztelt elmélet szerint a sok stressz a spermiumok RNS-ét is képes megváltoztatni. Mivel a módosult RNS a DNS-ben kódolt tulajdonságok kifejeződését is megváltoztathatja, a stressz gyakorlatilag „öröklődik”, és megváltoztatja az utódok viselkedését is. A tanulmány eredményeiről a Science News számolt be. 

A neuroendokrinológus Dr. Jennifer Chan szerint a mellékhere feje által kiválasztott, az ott érő és tárolódó spermiumok RNS-molekuláit módosító váladék indítja el a folyamatot. A mellékhere glükokortikoid-receptorai által érzékelt sresszhatások megváltoztatják a mellékhere által termelt anyag RNS-ét, ami a hímivarsejtekkel összeolvadva továbbítja az így örökletessé váló változásokat.

shutterstock 144563228
Shutterstock

A kortikoszteron névre hallgató hormon által elindított folyamatnak gátat szabhat ugyanakkor a kutatók szerint, ha a mellékherék receptorai eltávolításra kerülnek. A kísérletek során ugyanis csak a stresszes egérapák kezeletlen ivadékai reagáltak a stresszhormon kóros túltermelésével stresszhelyzetekben, a receptorok eltávolítása után máris teljesen normálissá vált az egérsarjak reakciója.

Mivel az emberi spermában is jelen vannak az egereket kiborító anyagok, Chan és társai szerint az emberre is érvényes lehet mindez. Ez letesztelendő most egyetemi tanulók ondómintáit is meg fogják vizsgálni a kutatók, különös tekintettel a  stresszes vizsgaidőszak alatt végbemenő változásokra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek