Az antibiotikum lehet a kulcs a mellrák megelőzésében

A kutatók a mellből származó szövetminták alapján jutottak arra a következtetésre, hogy bizonyos baktériumok kisebb számban vannak jelen a mellrákkal küzdők szervezetében.

A clevelandi kutatók eredményei alapján úgy tűnik, az egészséges mellszövetek nagyobb mennyiségben tartalmaznak a Methylobacterium baktériumcsaládjába tartozó baktériumokat, mint a rákos szövetminták. A kutatók szerint az újonnan felfedezett összefüggés hozzájárulhat a mellrák gyors és egyszerű diagnosztikájához, vagy akár ahhoz is, hogy még a rák kialakulása előtt, pusztán probiotikumok vagy antibiotikumok segítségével megelőzhetővé váljon a betegség. A kutatás eredményeit a ScienceDaily foglalta össze. 

Az mikrobiommal kapcsolatos kutatások általában az emésztőrendszeren belül megtalálható mikroorganizmusokra és baktériumokra fókuszálnak, és bár eddig is léteztek feltételezesések a mikrobiom és a mellrák összefüggésére vonatkozólag, ez az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az egészséges és a rákos szövetek e tekintetben is különböznek egymástól.

shutterstock 400728997

Dr. Charis Eng és csapata 57 mellrák miatt végrehajtott maszektómia, és 21 egészséges nőn, esztétikai okokból elvégzett mellműtét során vett szövetminta, és a minták tulajdonosainak szájából és vizeletéből kitenyésztett baktériumok összehasonlítása után jutott erre a következtetésre. A rák által közvetlenül is érintett szövetek mellett ugyanis a test távolabbi pontjait érintő mintavételek is mutattak eltéréseket. A rákos betegek szövetmintáiból hiányzó Methylobacteriummal ellentétben a vizeletmintákban épp hogy nagyobb mennyiségben voltak jelen bizonyos Gram-pozitív baktériumok, például a Staphylococcus és az Actinomyces.

A tanulmány egyik szerzője Dr. Stephen Grobmeyer szerint a baktériumokat megcélzó kezelésekkel könnyen lehet, hogy a rák számára kedvezőtlen környezetet, és így a megbetegedéseket megelőző módszereket is létrehozhatnak a kutatók. A terv nem hangzik rosszul, reméljük bejön. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra