Néhány tipp, hogy gyorsabban és hatékonyabban tanulhass

Jót tesz a folyamatnak, ha valamilyen kézzelfogható jutalom üti a tanoncok markát, de sok más módszer is segíthet persze, sokak szerint például még mindig jobb papírra írni, mint gépelni.

Hiába gyorsabb megoldás a gépelés, többre emlékszünk arra, amit le is írunk, pláne ha már a hallottak papírra vetése előtt átfogalmazzuk egy előadás tartalmát, és saját szavainkat használjuk a jegyzetkészítéshez. Az AsapSCIENCE videójából sok más tippel is gazdagodhat az, aki szeretne hatékonyabban és gyorsabban felkészülni egy-egy vizsgára, vagy gyorsabban elsajátítani egy új és ismeretlen mozgásformát.  

Papír, ceruza

Egy francia kutatás szerint például segíthet valamilyen szavak vagy szövegek memorizálásából álló feladat során, ha mielőtt másodszorra is megpróbálkozna valaki a tananyag bebiflázásával, beiktat egy alvást is. Azok ugyanis, akik délelőtt és este tanultak, 16 új szuahéli szóból csak 7.5-öt voltak képesek megjegyezni, azok viszont, akik este tanultak, aludtak egy jót, majd reggel újrapróbálkoztak, átlagosan 2.5 szóval többet jegyeztek meg.

Változtass egy kicsit

A motoros képességeket igénybe vevő feladatok esetében, például ha valaki szeretne megtanulni teniszezni, az segíthet egy számítógépes modell segítségével lefolytatott kutatás szerint, ha két szerencsétlenkedés gyakorlás között változtatunk valamennyit a feladatsoron. A tenisz esetében ez akár egy olyan apróság is lehet, mint egy nehezebb teniszütő kipróbálása, ez ugyanis a kutatók szerint akár kétszer olyan pontos feladat-végrehajtást is eredményezhet.

Igyál vizet, kérj érte pénzt

Az is segíthet egyébként a tananyag memorizálásában, ha valamilyen rövid, akár csak 15 perces testmozgással bebikázza valaki a rendszert, mielőtt nekiül egy feladatnak. Ehhez hasonlóan az is jobb teljesítményt eredményezhet, ha valaki hangosan felolvassa a memorizálandó szavakat, vagy valamilyen memóriamunkát segítő eszközzel él, például létrehoz a memorizálandó szavak kezdőbetűiből egy mondatot vagy mozaikszót, amelynek minden szava vagy betűje egy másik szót jelöl. Az sem árt, ha nem kiszáradt állapotban fog hozzá valaki tanuláshoz, és nem túl meglepő módon azzal is serkenthető a teljesítményünk, ha valamilyen jutalom is felajánlásra kerül: minél nagyobb a jutalom, annál motiváltabbak, annál jobban teljesítenek ugyanis a nebulók. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra