A vega étrend jobban fogyaszt, mint a kalóriamegvonás

De más előnyökkel is jár a vegetáriánus étkezés: gyakorlatilag bárhonnan képes eltüntetni a zsírt, és segíthet a 2-es típusú cukorbetegeken is.

Mindez egy új, 74 2-es típusú cukorbeteg részvételével lefolytatott, és a Journal of the American College of Nutritionben megjelent kutatásból derült ki. Az eredmények alapján úgy tűnik, a vega étrend nem csak a fogyás szempontjából lehet hasznos, de pozitív hatásal van a glükóz lebontására, és az inzulinérzékenységre is -írja a The Cut. 

A vegák jobban teljesítenek

A kutatásban résztvevőket 2 csoportra osztották, az egyik csoport fél éven át egy alacsony kalóriatartalmú vegetáriánus, míg a másik egy hasonló kalóriatartalmú, normál cukorbeteg étrendet követett. Fogyás tekintetében a kísérlet hat hónapja alatt nagyjából kétszer olyan hatékonynak bizonyult a vega étrend, mint a kalóriamegvonásra építő másik diéta, a vegák 6.2 kg-ot fogytak a kalóriamegvonók 3.2 kg-jához képest. A kutatók azonban nem csak a résztvevők súlyára voltak kíváncsiak, hanem a kísérlet elején és végén, combtájékról vett szövetminták zsírtartalmának változásaira is. A bőr alatti zsírszövetek esetében nem volt számottevő a különbség a két étrend között, ugyanakkor az izomhüvely kötőszövetes hártyájának zsírtartalma kizárólag a vegetáriánus étrendet követő résztvevők esetében csökkent, és az intramuszkuláris, az izomszövetekben található zsír is az ő esetükben csökkent jelentősebben.

shutterstock 383675254

Edzeni azért ne felejts el

Mindez javuló inzulinérzékenységet, és felgyorsult anyagcserét eredményez, bár a kutatók azért arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben nem végez valaki elegendő testmozgást, és csupán az étrend betartására koncentrál, az az izomállomány csökkenéséhez is vezethet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek