A kreativitás titka az új élményekre való nyitottság

Lehet, hogy aki kreatívabb, egyszerűen jobb lapokat kapott, és szó szerint máshogy látja a világot?

A kreatív emberek máshogy látják a világot, és könnyen lehet, hogy mindez nem csak a gondolkodásukra, de olyan alapvető funkciókra is igaz, mint a látás. Picasso szavaival élve, egy kreatív elme nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehetne. A pszichológusok mindezt olyan feladatokkal szokták felmérni, amik az tesztelik, hány módját képesek felsorolni a tesztalanyok egy-egy teljesen hétköznapi tárgy felhasználásának, vajon pusztán építőelemként tekintenek egy téglára, vagy más ötleteik is vannak. 

A nyitottak jobban teljesítenek

Az alapvető személyiségjegyek közül az új élményekre való nyitottság az, ami meghatározó a kreativitás szempontjából -írja az Iflscience. A nyitott emberek jobban teljesítenek a fent említett, számos lehetőséget megvizsgáló, elágazó gondolkodásmódot tesztelő feladatokon, és a valóságban is képesek kamatoztatni ezeket a képességeiket. Ahogy a Wired to Create könyv szerzői fogalmaztak, a kreativitás a belső és külső világunk gondolati úton való megismerésére való törekvésből fakad, az ilyen emberek egy megszokott, unalmas környezetben is képesek arra, hogy valami újat fedezzenek fel.

Egy a Journal of Research in Personality-ben publikált új tanulmány szerint azonban nem csak a nyitottság határozza meg, mennyire kreatív valaki, könnyen lehet, hogy a „látásmód’ itt szó szerint értendő, és a kreatív emberek valóban máshogy látják a környezetüket. Ezt egy olyan feladat segítségével demonstrálták a kutatók, aminek során két különböző színű foltot helyeznek a 2 szem elé, az egyik elé egy zöldet, a másik elé egy pirosat. Az emberek többsége egyszerre csak egy színt képes felfogni ebben a helyzetben, vagy csak a pirosat látják épp, vagy csak a zöldet. A nyitottabb emberek esetében azonban időnként összeolvad a két szín, és képesek egy piros és zöld színekből összetevődő mintát észlelni. Könnyen lehet tehát, hogy a nyitottabb emberek teljesen máshogy látják a világot, mint az átlagemberek.

Azt is látják, amit mások nem

Mindezt a változási vakság jelensége is alátámasztani látszik, amit az alábbi videóval szokás szemléltetni. A feladat egyszerű, meg kell számolni, hány jó passzt sikerül abszolválnia a fehér csapatnak.

Láttad a gorillát? Nem vagy egyedül, ha nem. Az eredetileg a videóval tesztelt 192 embernek csak a fele vette észre a játékosok között átsétáló gorillát. Természetesen ebben az esetben is a nyitottabb emberek teljesítenek jobban, ők azok, akiknek feltűnnek a gorillák.

Sok lesz az

De akkor sincs okod búslakodni, ha nem láttad a gorillát. A személyiség olyasmi, ami fejleszthető, ezt mutatja az a kísérlet is, ami idősebb emberek kitartó szellemi egzecíroztatásával elérte, hogy nyitottabbá váljon a személyiségük, mint a tétlen kontrollcsoportnak. Ugyanezt egyébként egy adag hallucinogén gomba, vagy az utazgatás is segíthet elérni. Sajnos ebben a helyzetben is igaz azonban, hogy a jóból is megárt a sok: a nyitottabb emberek bizonyos mentális zavarokra is fogékonyabbak, nagyobb a valószínűsége esetükben a hallucinációk előfordulásának is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek