Ezerkilónyi banánnal és jótékonysági szelfizéssel készülnek Budapest egyik legnagyobb futóversenyére.

Szombaton elrajtol a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseménye, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futás Budapesten.

Megdöbbentő számokkal lehet leírni a hétvégi rendezvényt, aminek hivatalos pólóján egy igazán jó ügy is megjelenik Varga Máté autizmussal élő művésznek köszönhetően. Részletek a hajtás után! 

A verseny számokban

  • Eddig Magyarország 995 településéről neveztek futók az eseményre.
  •  81 ország képviseletében közel 2200 külföldi versenyző is szerepel az eseményen (a legtöbben, közel 1500-an a félmaratonon indulnak). Ennek a listának az élén a több mint 200 brit állampolgár áll.
  • A férfiak között a legidősebb induló 83 éves, aki a 10 km-en indul. A nőknél a korelnök, aki 82 éves és az 5 km-re nevezett.
  • Összesen 168 futó ünnepli a születésnapját a hétvégén
  • Összesen 64 hetven évnél idősebb futó nevezett, köztük 24 hölgy. (Az adatok minden táv összes indulójára vonatkoznak.)
  • A legnépszerűbb távja a félmaraton, amelyen az eddigi jelentkezés már elérte a 8000 főt. Indul az eddigi legtöbbször elsőként célba ért atléta, a nyolcszoros elsőséggel rendelkező Szimona Staicu.
  • A hírességek színes világát is képviselve ugyancsak félmaratonon fut Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színművésznő, a 10 km-t vállalta Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok és Zavaros Eszter operaénekes.
  • A futók frissítésére közel 10000 szivaccsal, 1000 kg banánnal, 60 kg szőlőcukorral, valamint 150000 pohárral kínált 3600 liter izotóniás itallal és 45000 liter ásványvízzel készülnek a szervezők. 100 mobilvécé áll az indulók rendelkezésére (wc+piszoár). A rendező BSI részéről összesen 1000 fő dolgozik az eseményen.
Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-verseny igazgatója
Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-verseny igazgatójaTelekom Vivicitta

Fuss másokért!

A Telekom Vivicittá első, szombati napján áll rajthoz 2,5 km-es távon egy jótékonysági futócsapat. Tagjai között üdvözölhetjük Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozót, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok cselgáncsozót, Lőrincz Krisztina paralimpikon evezőst, a Ferencvárosi Tornaklub képviseletében Juhász Vanda olimpikon és magyar bajnok gerelyhajítót, Bedák Pál VB ezüstérmes ökölvívót, Lisztes Krisztián 49-szeres magyar válogatott labdarúgót, az FTC utánpótlás szakmai igazgató-helyettesét, valamint Simonyi Balázs ultrafutót is, továbbá a Fenntarthatósági Média Klub képviselői is. A táv rajtját Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszók fogják indítani. A futócsapat célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmus ügyére, amely egyre több embert érint.

A jótékonysági futócsapathoz virtuálisan bárki csatlakozhat, ehhez nem kell mást tenni a versenyzőknek, csak készíteni saját magukról egy futáshoz kapcsolódó fotót, amelyen az elmúlt évek Telekom Vivicittá versenyeinek bármelyik pólóját viselik, majd ezt a fotót posztolni 2017. május 14-ig az Instagrammon #egyekvagyunk hashtaggel. A csatlakozók egyben adományt is gyűjtenek, hiszen a Telekom minden ily módon feltöltött kép után 100 Ft-ot adományoz az Autistic Art Alapítvány javára. Az autizmus ügyének támogatása az idei Telekom Vivicittá versenypólóján is megjelenik: a póló hátulját Varga Máté autizmussal élő művész rajza alapján készült grafika díszíti.

Telekom Vivicittá versenypolo
Telekom Vivicitta

Az idei Telekom Vivicittán a fenntarthatóság jegyében az Autistic Art Alapítvány támogatása mellett a futóknak és a szurkolóknak lehetőségük van a hello holnap! mobilapplikáción keresztül további civil szervezeteknek is adományozni. A helyszínen kihelyezett, valamint a rajtszámokon található QR-kód leolvasásával 3 hello holnap! pont szerezhető, amelyet a Telekom 300 forintra vált. Ezt az összeget tudja az alkalmazás használója eladományozni az appban lévő 9 civil szervezet valamelyikének. Ezek közül a szervezetek közül az Autistic Art, az ArtMan Egyesület, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Suhanj! Alapítvány, valamint a WWF Magyarország is kitelepül a rendezvényre, hogy bemutassák tevékenységüket és aktuális programjaikat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek