Egy modell, aki az önelfogadást választotta a “tökéletesség” helyett

Zanza!

"Ájulásig éheztettem magam, és ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, az egészségem fontosabb a kinézetemnél vagy a sikereimnél" - vallja Liza Golden-Bhojwani, aki ma már plus size modellként dolgozik, miközben aktívan kampányol az önelfogadás mellett.

A modellszakmában nem elég, hogy valaki jó géneket örököl; a high fashion méretek megtartásához szigorú diétára fogják azokat a nőket is, akik alkati adottságaik miatt eleve szerencsésebb helyzetben vannak. A hízásra hajlamos vagy alapvetően teltebb modelleknek már nehezebb dolguk van, ha meg akarnak felelni a divatipar komoly elvárásainak, így nem csoda, hogy vannak, akik előbb-utóbb besokallnak az állandó önsanyargatástól és stressztől.

Liza Golden-Bhojwani is azok közé tartozik, akik búcsút intettek az elismerésekkel és koplalással járó “ideális” méretnek, és mióta plus size modellként dolgozik, jól érzi magát a bőrében. Golden-Bhojwani egy Instagram-posztban mutatta meg, hogy nézett ki karrierje csúcsán, és azt is elárulta, mit kellett átélnie ahhoz, hogy rájöjjön, az egészsége fontosabb a sikereknél.

Magyar számozás szerint 32-34 volt Liza Golden-Bhojwani ruhamérete, amikor beindult az akkor, 17 évesen még mesebelinek hitt karrierje. “A szervezetem még fejlődésben volt, a testem folyamatosan változott, így a súlyom is lassan gyarapodott. Egy év elteltével már egy-két számmal nagyobb ruhákat hordtam, ami teljesen normálisnak számított, a szakma viszont nem nézte jó szemmel, és egyre több ügynökség utasított vissza” - árulta el egy tavalyi interjúban.

Ekkor még hatással voltak rá a lehúzó kritikák, ezért elkezdett komolyan foglalkozni a kinézetével: órákat töltött naponta edzéssel, a napi energiabevitelt pedig 500 kiloklaóriára csökkentette. A kemény fogyókúrának köszönhetően  ismét jobbnál jobb ajánlatokkal keresték fel, de a csillogásnak ára volt: bevallása szerint iszonyatos kínok között tudta csak fenntartani a nagy nehezen elért súlyt, és folyamatosan azért küzdött, hogy ne hízzon el újra.

A little flashback Friday action for you. This caption will be long and won't fit, so if you'd like to read please find the rest in the comment section....The left side was me at the start of the peak of my career. My first proper fashion week where I was actually the size I needed to be. I was booking amazing shows that one never thinks they actually could, walking with girls who I once looked up to, it was a serious adrenaline rush...but after fainting one night in my apt whilst preparing one of my very low cal meals (I think it was 20 pieces of steamed edamame if I remember correctly), I called it quits with the diet and workout regime I was put on and decided I could do it on my own. I thought to myself, I can still be this thin, but I'll just eat a little more so I don't feel so horrible. Well, eating a little more turned into eating nearly a bag full of almonds, which then turned into eating full size meals, which then turned into a full blown binge. I was craving every single food you could imagine and I was giving in to every craving even though I knew this was such an important time in my career. I made it through NYFW okay, no one had noticed any weight gain, but by the time I had gotten the LFW I could see the pounds starting to show both in the mirror and on the measuring tape, but I kept quiet obviously not wanting to sabotage myself. I found myself going to the grocery store and picking up raw vegetables to try and make up for the near two week binge I had in NY, but I didn't see any weight coming off no matter how "healthy" I was eating and no matter how many workouts I fit in. MFW came and I knew I was bigger and by bigger I mean a 35.5in hip rather than the 34.5in hip I started with in NY, I played it cool and just pretended everything was normal. I did end up booking shows, Dolce & Gabbana being one of them. Which I afterwards received online criticism about my thighs looking fat...Anyways PFW came about, and I found it impossible to resist those chocolate croissants 🙊 I went on many a casting with one exclusive option being on my schedule, but after meeting the client I knew the reason for me not nailing the gig, my size...

Liza Golden-Bhojwani (@lizagoldenreal) által megosztott bejegyzés,

“Egy nap, amikor éppen a párolt zöldségekből álló vacsorámat készítettem, szédülni kezdtem és összeestem. Amikor magamhoz tértem, az volt az első gondolatom, hogy ez így nem mehet tovább. Elkezdtem többet, nagyobb adagokat enni, hogy legyen energiám a mindennapokhoz, mígnem azon kaptam magam, hogy egy egész csomag mandulát befalok és még mindig bírnék enni. Annyira kiéheztettem a testem, hogy egyetlen falatnak sem tudtam ellenállni, amit megkívántam. Hiába volt ez egy nagyon fontos időszak a pályafutásom alatt, nem tudtam elképzelni, hogy még évekig koplalással sanyargassam magam. A New York-i divathetet még sikerült átvészelnem úgy, hogy nem látszódott rajtam különösebb súlygyarapodás. Aztán a két hétig tartó zabálást azzal próbáltam kompenzálni, hogy újra átálltam a nyers zöldségekre és az intenzív edzésre, de szinte egy dekát sem tudtam leadni” - emlékszik vissza.

Ettől kezdve már csak felfelé szaladtak a kilók, amit a szakma is egyre kevésbé díjazott és többé nem válogatták be a nívós divabemutatókra. “Sokáig lúzernek és gyengének tartottam magam és időről időre elkezdtem újra azon fáradozni, hogy formába hozzam a testem, de egyre nagyobb kihívást és stresszt jelentett a fogyókúra, valamint a megfelelni vágyás. Főleg azok után, hogy hiába hajtottam ki a belem, már nem kellettem a világ legnagyobb fehérnemű márkáinak. Végül feltettem a nagy kérdést: Mi a fenéért küzdök magam ellen? Miért nem hallgatok egyszerűen a testemre?” Ettől kezdve már nem a környezete és a divatipar elvárásainak próbált megfelelni, hanem arra törekedett, hogy megbékéljen a testével - akkor is, ha az másoknak nem tetszik. 

“Nem tökéletes, nem Victoria's Secret bemutatóra való, de az enyém. Ez a természetes külsőm, amiben jól érzem magam és végre bűntudat nélkül ehetek. A mai napig hetente többször eljárok edzeni, de azt csakis azért teszem, mert jól esik, nem azért, hogy fogyjak. Talán nem arra születtem, hogy címlapokon szerepeljek, de okkal vagyok itt. Például azért, hogy inspiráljam a történetemmel azokat a nőket, akik nap mint nap küzdenek magukkal. Úgy, ahogy egykor én is tettem” - írta az Instagramon.

Blogmustra