Ma nyílik a világ legnagyobb tulipánkertje

Március 23-án nyílik, és két hónapon át látogatható a világ legjobb tulipánnéző helye, a Keukenhof.

Sok helyen jártam már a világban, de talán egyetlen úti célom sem váltott ki olyan osztatlan lelkesedést az ismerőseimből, mint amikor a világ legnagyobb virágoskertjét, a Keukenhofot mentem megnézni két éve. Általában idegesítően sok képet posztolok ha úton vagyok, ebben az esetben viszont nem hogy nem zavartam vele az embereket Facebookon, de kifejezetten azért írtak rám, nehogy abbahagyjam.

A közrajongás oka – amellett, hogy tényleg baromi jól néz ki az a kb. hétmillió tulipán egy rakáson – valószínűleg az, hogy a hatalmas park évente csak két hónapig van nyitva, nem lehet akármikor menni. Aki látni akarja idén, annak március 23. és május 21. közé kell időzítenie az utazását. A park Amszterdam fő repterétől, a Schipholtól nem messze, Lissében található, és idén tavasztól végre fapadossal is el lehet jutni ide Budapestről.

Pár óra alatt Budapestről a tulipánok közé 

Amszterdamba legegyszerűbb az Easyjet új Budapest-Amszterdam járatával eljutni, március végére jelenleg kb. 16 ezer forinttól vehetjük meg a repjegyet útirányonként. A fapados ugyanazt a repteret használja mint a KLM, csak olcsóbb. Magába a parkba a reptérről induló, 858-as számú Keukenhof Express busszal lehet eljutni kb. fél óra alatt. Ha nem az érkezés napjára tesszük a tulipánprogramot, Amszterdam központjából a 197-es busszal (a Leidsepleinen és a Museumpleinen is megáll) a reptérig kell utazni, innen pedig a 858-as buszra szállni. Attól nem kell tartani, hogy nem vesszük észre hol kell leszállni, az egyre sokasodó, szemkápráztató tulipánmezőkről tudni fogjuk, hogy már közel járunk. (És amúgy is a Keukenhof a végállomás.)

Egyébként még az sem mindegy, hogy a nyitva tartás két hónapján belül mikor jövünk el ide. Minden évben kicsit máskor a legszebb a park – hogy mikor, például azzal függ össze, milyen volt az adott évben a tél. Általában április utolsó hetét, május első két hetét szokták mondani a legbiztonságosabb választásnak. (Én 2015-ben május elején voltam itt, a kert pompás volt, de a körülötte elterülő tulipánföldek nagy részét már learatták, a tökéletességhez kicsit előbb kellett volna menni.)

De attól amúgy nem kell tartani, hogy üres lenne a kert tulipánok nélkül – az ágyásokat direkt úgy ültetik be, hogy amikor még nem bújtak ki, vagy már elvirágoztak a tulipánok, akkor is legyen látnivaló. Mondjuk több ezer nárcisz és jácint, vagy komplett folyók fürtös gyöngyikéből.

Egy kis töri

A 'keukenhof' szó konyhakertet jelent, ugyanis anno a közeli kastélyban éldegélő gróf számára ezen a területen termesztették a zöldségeket, fűszereket. A birtok többször is gazdát cserélt: a Keukenhof-kerteket mai formájukban 1949-ben hívta életre Lisse akkori polgármestere, azzal a céllal, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket – írja a Wikipédia.

De a Keukenhofban nem csak virágágyásokat lehet látni, van például tulipántörténeti kiállítás is. Itt megtudhatjuk például, hogy az első tulipán 1593-ban, Törökországból érkezett Hollandiába a szultán ajándékaként. A tulipán neve a perzsa 'tulipan' szóból ered, ami azt jelenti, turbán – ami nyilván a virág formájára utal. 1630-ra annyira menő dolognak számított, hogy egyetlen cirmos tulipán hagymájának ára felért egy kész vagyonnal.

Érdemes a bejárattól elindulva a történelmi kerteknél kezdeni (a park térképét itt lehet megnézni), a kezdeti kicsi satnya tulipánoktól a mostani gigamega példányokig képet kaphatunk évszázadok tulipándivatjáról. A leglátványosabb tulipánkertek pedig innen nem messze, a Tulpomania nevű részen vannak. Aki pedig az orchideákért őrül meg, ki ne hagyja a kert másik végében a Beatrix pavilont, ami egyszerre szörnyen giccses, mégis elképesztő látvány.

Minden évben valami új központi témát választanak, idén ez a holland dizájn lesz. Ez annyit takar, hogy a park bizonyos részében minden a holland művészekről, formatervezőkről fog szólni. Lesz Mondrian képeinek stílusában beültetett kert, de az Oranje Nassau pavilonban tartott virágkötészeti bemutatók fő témája is ez lesz.

Praktikus infók

  • Felnőtt belépő: 16 euró
  • Tömegközlekedéssel kombinált jegy Amszterdam központjából: 29 euró
  • Tömegközlekedéssel kombinált jegy a Schiphol reptérről: 24 euró
  • A park naponta 8-19.30-ig van nyitva, és nyugodtan szánjunk rá egy teljes napot.
  • Az egész parkban ingyenes wifi van, hogy mindenki tolhassa a szelfiket számolatlanul.
  • Ha megéheztünk, a kert közepén van egy piknikplacc, ahol egyszerűbb ételeket (például heringes szendvicset) vehetünk.
  • Kutyát is vihetünk magunkkal, de csak pórázon lehet sétáltatni, és a pavilonokba nem mehet be.

Ha már idáig elutaztunk, érdemes egy kis időt eltölteni a Keukenhofnak otthont adó városban, Lissében is. A legstílszerűbb bringát bérelni (fél napra 7,50 euróba a kerül itt), és pár óra alatt bejárni a környező tulipánföldeket és a kisvárost. És persze Amszterdam is tulipánlázban ég ilyenkor: még a Rijksmuseum előtti turistamágnes I amsterdam feliratnál is vízen úszó tulipánszigetekkel lehet fotózkodni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra