A bántalmazott nők és a gyerekeik itt biztonságban vannak

Sok bántalmazott nő akár évtizedekig tűri, hogy párja fizikailag és/vagy lelkileg bántalmazza, mert félnek a környezet reakciójától, rettegnek a retorziótól, és/vagy gazdaságilag függnek bántalmazóiktól. Számukra az egyetlen esélyt az úgynevezett védett házak nyújtják, ahová akár egy órán belül elindulhatnak a gyermekeikkel együtt. Itt szakszerű segítséget kapnak a traumájuk feldolgozásában és lehetőségük nyílik arra is, hogy újrakezdjék az életüket.

Magyarországon több mint kétszázezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben lelki, fizikai vagy szexuális bántalmazás éri

És ez csak a jéghegy csúcs, ugyanis ma Magyarországon a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatban magas a látencia, vagyis az áldozatok nagy része nem mer hivatalos feljelentést tenni a bántalmazójuk ellen. De még ha meg is teszik, nem biztos, hogy megkapják a szükséges segítséget. Ami nem egyenlő feltétlen azzal, hogy a hivatalból kirendelt rendőr nem megfelelően végzi a munkáját, (bár az vitathatatlan, hogy a rendőri szemléletváltásra is óriási szükség volna), sokkal inkább azt sejteti, hogy a magyar jog túl megengedő a bántalmazókkal szemben. Így történhet meg, hogy nagy részük minden következmény nélkül. akár évtizedekig "aprítja" a párját, ehhez pedig sok esetben némán asszisztál a környezet. De nem kell ezen csodálkozni, a patriarchális társadalmakban - mint, amilyen a mienk is, - szinte normális, hogy a nőkkel szembeni erőszak kapcsán a társadalmi attitűd javarészt áldozathibáztató és negligáló. Pedig a bántalmazottak általában egy ponton adnak jelzéseket a szűk környezetüknek, vagy egyenesen segítséget kérnek tőlük. Ezeknek észrevétele, helyén kezelése pedig életmentő lehet.

A párkapcsolati erőszak természetéhez ugyanis hozzátartozik, hogy a bántalmazó akkor válik a legveszélyesebbé, amikor a bántalmazott úgy dönt, kilép a kapcsolatból. Vagyis ebben az időszakban durvul el leginkább a fizikai erőszak, amely - ahogy azt a statisztikai adatok is mutatják, akár halállal is végződhet. Hazánk ezekben a számokban sajnos az európai országok között zászlóvivője: nálunk minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

A legszörnyűbb az egészben, hogy az áldozatok a meggyilkolásukat megelőzően gyakran tesznek feljelentést a rendőrségen, és aggódásukat fejezik ki, hogy a volt párjuk zaklatja őket, gyilkossággal fenyegetőzik. A rendőrség megfelelő jogszabályok hiányában azonban jóformán semmit sem tud tenni, de az sem könnyít a helyzeten, hogy a bántalmazottak sokszor nincsen tisztában a jogaikkal, nincsenek ismereteik azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeik vannak, hová, kihez fordulhatnának. Kevesen tudják például, hogy kérhetik bántalmazó partnerük ellen az úgynevezett távoltartást.

Az ideiglenes távoltartást a rendőrség rendelheti el helyszíni eljárása során (ez még a rendőrségi hozzáállás miatt nem túl gyakori), vagy amennyiben tudomást szereznek a családon/ kapcsolaton belüli erőszakról. Ennek a távoltartásnak mondjuk olyan sok értelme nincsen, ugyanis ezzel csak maximum 72 órára lehet arra kötelezni a bántalmazottat, hogy hagyja el a közös ingatlant, ne vegye fel a kapcsolatot a bántalmazottal,  és ne jelenjen meg a bántalmazott munkahelyén, (gyerek esetén pedig az iskolában, óvodában). Bár a bántalmazott védelmében lett kitalálva, a legtöbb áldozat megpróbálja a rendőröket lebeszélni erről, ennek oka pedig az, hogy rettegnek, és általában joggal, hogy a bántalmazó hazatérve még durvább retorzióba részesíti őket. Ezzel szemben a megelőző távoltartást a bíróság rendelheti el nem peres eljárásban, időtartama legfeljebb 60 nap lehet. Ezt a fajtáját kérheti a rendőrség, a bántalmazott, valamint a bántalmazott hozzátartozója.

Létezik a fenyegető zaklatás

A fenyegető zaklatás (angolul stalking) a párkapcsolati erőszak különálló fajtája, és számos viselkedést jelölhet. A közös bennük, hogy tipikusan az után kezdődnek, hogy az áldozat elhagyta az őt bántalmazó férfit, vagy válási szándékát hangoztatta előtte. A zaklatás ezen fajtája a megtorló fenyegetőzéstől a manipulatív békülési kísérletekig terjedhetnek, és a követésen, a fenyegető leveleken, írásokon át odáig fajulhat, hogy megveri vagy súlyosan megsebesíti az áldozatát.  A fenyegető zaklatás előfordulhat olyan férfi esetében is, aki soha nem volt az áldozat partnere, de az a célja, hogy bármilyen módon rávegye őt arra, hogy párkapcsolatot kezdjen vele. Sajnos ismerünk olyan esetet, amikor visszautasítás miatt ölt az udvarló. 

A párkapcsolati erőszak kéz a kézben jár a gyermekbántalmazással

Legalábbis a kutatások azt igazolják, hogy a feleségüket bántalmazó férfiak egyharmada a gyereket, illetve gyerekeket is verte, és már önmagában az is rettentő káros és traumatizáló számukra, ha azt látják, hogy az édesanyjukat a szemük láttára vagy fülük hallatára abuzálják. A bántalmazott nők általában akkor próbálnak meg elmenekülni a bántalmazó férfi elől, amikor úgy érzik, hogy már a gyerekeik is veszélyben vannak. De sokan nem tudnak, hova menni, és a legtöbbjük anyagilag függ erőszakos párjától. Az ilyen, teljesen reménytelen helyzetben lévő nők és gyerekeik számára nyújt lehetősége és elsősorban biztonságos közeget az úgynevezett titkos menedékházak, amelyek címe értelemszerűen nem ismert vagy nyilvános, hogy a 

Ilyen védett hely az Ökumenikus Segélyszervezet által üzemeltetett Titkos Menedékház is

Amely szintén teljes mértékben titkos, és annak érdekében, hogy az is maradjon egy sor intézkedést vezettek be az intézményben, és az itt dolgozó szakemberek, illetve önkéntesek szigorú titoktartási megállapodás betartásával végzik munkájukat. Mindemellett 24 órás biztonsági szolgálat is felügyeli az itt lakók életét.

Az intézmény az egész ország területéről fogadja a menekülésre kényszerült, egyedülálló nőket, illetve gyermekes anyákat. Évente átlagosan 80 felnőttnek és 200 gyermeknek nyújtanak menedéket, és amellett, hogy teljes ellátást nyújtanak nekik, a bent töltött idő alatt szakértők (többek között pszichológus, jogász, fejlesztő pedagógus és gondozó munkatárs) segítenek az átélt trauma feldolgozásában és az újrakezdésben. 

„Az országban egyedülálló az intézményünk, ahol maximálisan garantáljuk lakóink biztonságát és a nyugodt környezetet, miközben az itt lévő gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, programokon, foglalkozásokon vehetnek részt. Alapvetően fél évet tölthetnek itt a klienseink, ezt követően - ha szükséges - családok átmeneti otthonába kerülhetnek, ahol további segítséget kapnak az életük rendezéséhez" -mondta a Menedékházról Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

A Menedékház eddigi kapacitása 29 fő volt, de a jövőben egy modernebb, nagyobb épületbe fognak költözni, így akár egy időben 40 főt is képesek lesznek befogadni. A házban egyébként 0-24 órás telefonügyelet várja a segítség kérő hívásait ezen az ingyenesen hívható telefonszámon: 06-80-20-55-20 telefonszámon.

A bejövő hívásokat követően az OKIT munkatársai feltárják a bántalmazott személy család helyzetét, felveszik a kapcsolatot az illetékes segítő szakemberekkel, és a krízisközpontban vagy a titkos menedékházban történő elhelyezés szervezésében is segédkeznek. E-mailben is van lehetőség segítségkérésre, akár az OKIT-tól, akár az Ökumenikus Segélyszervezettől az okit@csbo.hu vagy a segelykozpont@segelyszervezet.hu e-mail címen.

A szakemberek szerint  sok esetben nem is a bántalmazott jelentkezik, hanem egy olyan beavatott, akiben megbízik. Ezért nagyon fontos, hogyha a környezetünkben valaki jelzi, hogy bántalmazzák, vegyük komolyan, és segítsünk neki. 

Ha úgy érzi, nincs otthon biztonságban, vagy ismert olyan személyt, aki ilyen jellegű veszélynek van kitéve, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-20-55-20 telefonszámot.

  

Oszd meg másokkal is!
Mustra