Szabadban vagy gépen jobb futni?

Egyre jobb idő van, de biztos jönnek még olyan napok és hetek, amikor a kinti futás nem tűnik majd olyan vonzónak. De ha nem kényelmi szempontból döntünk, akkor vajon melyik a jobb: az edzőterem vagy a friss levegő? A Tech Insider egy rövid videóban foglalta össze a főbb érveket, amik a következők:

  • Egy kutatás szerint a szabadtéri futás nagyobb energiabefektetést igényel, ennek oka a nagyobb légellenállás, meg persze a szél, ha éppen kedvezőtlen irányból fúj. 
  • sötét múltú futópadon állítólag lassabban futunk. Egy felmérés szerint az emberek túlbecsülik a sebességüket, ha bent futnak, és a friss levegőn adott ideig sokkal gyorsabban is tudnak futni. Ez talán azzal magyarázható, hogy megváltozik a sebességérzetünk, ha látjuk, hogy haladunk el a tárgyak mellett.
  • Mind a kültéri, mknd a beltéri futásnak meg vannak a veszélyei. Előbbinél gondoljunk csak a légszennyezésre vagy a közlekedési balesetekre, utóbbinál pedig ugyanúgy előfordulhatnak sérülések, és nem tesz jót, ha hosszú ideig ugyanazzal a sebességgel, ugyanolyan emelkedőn futunk.
  • Szóval fő a változatosság, és ezt a szabadban könnyebb megvalósítani, hiszen változnak a terepviszonyok. 
  • És nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a szabadban futás jót tesz a léleknek is  - állítják a kutatók.

Végkövetkeztetés: úgy tűnik, hogy szabadban futni kicsit egészségesebb, de persze az a legfontosabb, hogy kitartóan, rendszeresen eddzünk, így ha nekünk éppen a futópad vált be, mert valljuk be ennek is van számos előnye, akkor nem kell erőltetni a szabadtéri testmozgást.

fsgsgdsf

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek