Tervezze meg élete utazását, adunk hozzá 12 tippet!

Sokaknak a nyaralás egyet jelent azzal, hogy naphosszat süttetik magukat egy strandon, vagy egy szokványos szállodában bérelnek szobát. Nincs is ezzel semmi baj. De az új év új lendületével akár revideálhatjuk utazásainkról alkotott nézeteinket, és tervezhetünk egy változatosabb utazást az év (vagy az élet) során, ami még erőt is adhat a szürke és semmilyen január/február elviseléséhez. 

2017-ben tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy kitörünk szokásaink rabságából, és megtervezzük Életünk Utazását. Persze vannak pénzügyi és időbeli határok, amiket kénytelenek leszünk betartani, de a most következő utazási tippek közül vannak, amelyek megoldhatók kevesebb pénzből, mint egy szokványos tengerparti nyaralás.

1. Utazzon egyedül!

Ha egyedül utazik, olyan hatások, benyomások érhetik, amik egy társas utazás során soha. Válasszon olyan úti célt, ahol még biztonságban érzi magát, de azért egy kicsit már kilendül a komfortzónájából! Élvezze, ahogy a magabiztosság „szétárad” testében, az új emberek, új élethelyzetek megismerésével, eddig ismeretlen problémák megoldásával.

shutterstock 547292845

2. Keresse fel a helyet, ahonnan családja származik!

Tudja, honnan származik, kik voltak a felmenői? Járjon utána, majd tervezzen egy utazást ősei földjére! Ha van rá lehetősége, kérdezze körbe rokonait, és kérjen tőlük javaslatokat, miket érdemes meglátogatni!

3. Last minute repülőút

Az ember általában először kitalálja, hogy hova szeretne utazni, majd utána megnézi, mikor és hogyan tud oda eljutni a legbarátibb áron. Egyszer fordítson a sorrenden, azaz előbb jelöljön ki pár napot a naptárban, amikorra szabadságot vesz ki, utána pedig egy telefonos alkalmazással (pl. ezzel vagy ezzel) válasszon last-minute úti célt választani, és foglalja le a jegyet. 

4. Digitális detox

Vagyis próbáljuk ki, hogy egy pár napos utazásra nem viszünk sem telefont, sem laptopot, és a többi kütyüt is hagyjuk otthon! Meg fogja látni, mire képes az elméje egymagában! Persze egyszerűbben be tudja tartani a megvonást, ha eleve olyan úti célt választ, ahol ezek a szolgáltatások amúgy is szűkösek. Ha azonban nem szerepel lehetőségei között egy csodás, egzotikus kis sziget, ne búsuljon! Egy szomszédos falu a főút mentén is megteszi, a lényeg, hogy tényleg ne vigyen magával semmit, csak a saját gondolataival foglalkozzon, és zárjon ki minden mást!

5. Utazzon el egy távoli helyre!

Egy utazás hosszú távra segít megtisztítani az elmét, és talán abban is segít, hogy egy kicsit távolabbról, kívülről szemléljük magunkat, aktuális helyzetünket, és ezáltal újra fogalmazzuk életcéljainkat is. Bátran ajánljuk pl. az El Caminót, vagyis a Szent-Jakab zarándokutat, mely Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. Az is oké, ha nem rögtön az egész távot tesszük meg, csak pár napra kapcsolódunk be! Ehhez tényleg nem kell sok pénz, a hatás mégis fantasztikus lesz, csak akarni kell!

shutterstock 546762961

6. Utazzon, és béreljen szobát egy családnál, magánháznál!

Nincs jobb módja egy idegen város megismerésének, mint egy pár napig úgy élni, mint a helyiek. Béreljen szobát egy helyi családnál, és viselkedjen úgy, mint a helyiek, járjon piacra, kávézóba, stb. Mindezt ne úgy, mint egy turista, hanem úgy, mintha ott lakna! Teljesen más tapasztalatokkal fog gazdagodni!

7. Menjen el búvárkodni!

Kutatások bizonyítják, hogy az utazásra való felkészülés sokkal boldogabbá tesz, mint maga az utazás. Vagyis menjen el egy búvártanfolyamra, szerezze meg a szükséges vizsgát, és aztán nézzen ki egy jó úti célt búvárkodás szempontjából, mondjuk a Vörös-tenger partján!

8. Utazzon el önkénteskedni!

Szoros barátságok, más kultúrák megismerése, különböző készségek elsajátítása csak egy pár előny, ami abból származik, hogy valami értékeset kezd az idejével. Látogassa meg pl. ezt az oldalt, itt megbízható utazók megbízható tanácsait találhatja.

9. Utazza körbe Magyarországot!

Sokan nem is vagyunk tudatában annak, hogy országunk mennyire változatos tájakkal, utakkal rendelkezik. Egyszer érdemes nyakunkba venni az országot, és mint a legjobb roadmovie-kban, mi is átszeljük az országot egy autóval. Biztos kalandos lesz!

10. Maradjon otthon!

Higgye el, jó lesz! Nagyon ritkán van az, hogy az embernek nincs semmi dolga, és csak úgy gondtalanul elsertepertél a városban! Most célozza meg ezt! Menjen el vacsorázni, rendezzen otthon hosszú mozimaratonokat, vagy olvasson át egy egész napot! Egyszerű és olcsó módja a kikapcsolódásnak!

11. Menjen el egy folyami hajóútra!

Míg az óceánjárók nagy utakat tesznek meg két állomás között, ezért egy kicsit unalmasabb az út, addig a folyami hajók gyakrabban állnak meg, és több állomást érintenek. Ráadásul kisebbek, mint az óceánjárók, vagyis több esély van megismerkedni az összes útitársunkkal.

shutterstock 502803313

12. Utazzon el egy borkóstoló túrára!

A nyilvánvaló előnyök mellett egy ilyen utazást bátran tervezhetünk régi barátokkal, rokonokkal. Egy terített asztal mellett újra közelebb kerülhetünk szeretteinkhez, és anélkül, hogy bárkit ki kéne szolgálnunk, vagy a vendégek kedvére tennünk, egyszerűen csak beszélgessünk, együnk, igyunk, ne törődjünk mással!

Oszd meg másokkal is!
Mustra