4 karácsonyi tipp ételallergiában- vagy intoleranciában szenvedőknek

A karácsony valójában egy több napos kajamaraton rengeteg finomabbnál finomabb fogás. De mi a helyzet akkor, ha bizonyos ételeket nem ehetünk, mert laktóz vagy glutén van benne, vagy bármilyen összetevő, ami allergiás reakciót vált ki a szervezetünkben? Hogyan tudunk enni olyan helyen, ahol mondjuk nem készülnek nekünk speciális menüsorral? Mutatunk pár tippet, amivel nem kell lemondani a finom falatokról!

1. Nem kell titkolózni

Két kezemen sem tudom megszámolni, hogy hányszor és hányféleképpen kell mindig elmondanom, hogy laktóz- és gluténérzékeny vagyok, és hogy az pontosan mit is jelent. Lehet, hogy már elegünk van a folytonos kiselőadásokból és tájékoztatásokból, de a saját és vendéglátónk érdekében is jó, ha részletesen beszámolunk arról, hogy mit is ehetünk, és milyen következményei is lehetnek, ha nem azt kapjuk. Szóval bátran vállaljuk fel az állapotunkat, hiszen ezzel tehetjük a legjobbat!

shutterstock 361979888

2. Legyen mindenmentes az ajándék fogás

Nem számíthatunk mindig arra, hogyha kapunk egy ünnepi ebédmeghívást, akkor a vendéglátó pontosan emlékszik rá, hogy milyen ételallergiánk van, mire vagyunk túlérzékenyek. Erre van egy nagyon jó kis megoldás: készítsünk olyan ételt, amiből biztosan tudunk majd fogyasztani és vigyük azt meglepetés fogásnak. Ilyenkor egyszerre biztosítjuk azt, hogy éhen nem fogunk már halni az étkezés alatt, és azt is, hogy kedveskedjünk a házigazdának egy igazán finom és különleges fogással. 

3. Nem kell feltétlenül elmondani, hogy miből készült a vacsora

Eddig azt vettem sorra, hogy mit csináljunk, ha mi vagyunk a vendégek. De hogyan készüljünk akkor amikor mi várunk másokat  vacsorára? Manapság már annyiféle alapanyagot tudunk vásárolni egy laktóz- vagy éppen gluténmentes ételsorhoz, hogy ez már nem jelent kihívást. Sok mentesételnek azonban más az íze és az állaga, így hamar kibukhat, hogy milyen ételt készítettünk. Azonban nem kell feltétlenül már az étkezés előtt elmondani, hogy laktózmentes tejből csináltuk a krémlevest, vagy éppen kukoricalisztet használunk a rántott húshoz, így talán szívesen fogyasztanak belőle a vendégek is. 

4. A felkészültség nagyon fontos

Bármilyen ételt is kell megtagadni magunktól, csak a mi kezünkben van a döntés, hogy miként álljuk meg, és miként tartjuk be azt még a nagy kísértés ellenére is. Ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk ahol nem biztos, hogy lesz olyan fogás, amiből fogyaszthatnánk, akkor előtte együnk egy kicsit otthon, ezzel is megúszva, hogy rosszul legyünk az éhségtől, ha nem tudnánk enni. Másik taktika lehet az, hogy jó ha van a táskádban mindig valami kis rágcsálnivaló, amit ehetsz.

Lényeg a lényeg: kellő tájékoztatással, figyelemmel és felkészültséggel teljes értékű lakmározóként is meglehet élni az ünnepi ebédeket és vacsorákat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra