Szívásban a csehek, a tripper terjesztésében a britek az elsők

Többek között ez derül ki az Európai Bizottság és az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) friss jelentéséből, amely az európai országokban jellemző, egészséggel és egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos legújabb tendenciákat mutatja be. A Health at a Glance: Europe 2016 című kiadvány alapján az IFLScience.com összefoglalta, hogy mik a legnépszerűbb drogok és szexuális úton terjedő betegségek Európában.

Kábítószer-használat

Az illegális drogok közül a kannabisz a legelterjedtebb tudatmódosító szer az európai népek körében, amit az újabb statisztikák is igazolnak: 2016-ban a 15 és 35 év közötti emberek 13 százaléka szívott legalább egyszer marihuánás cigarettát. Ez az arány azonban néhány országban még szembetűnőbb, Csehországban például a fiatalok mintegy 24 százaléka kipróbálta az elmúlt évben a füves cigarettát - vagy rendszeresen fogyasztja azt.

A stimulánsok közül a kokainra kaptak rá a legtöbben; a 15-34 éves korosztály 1,9 százaléka jól ismeri a tiltott szer hatásait, az első helyen azonban az Egyesült Királyság áll, ahol az említett korcsoport 4,2 százaléka fogyasztotta már a kokacserje kiszárított leveléből készült port.

shutterstock 264865043

Ehhez képest a legismertebb partidrog, az ecstasy – hatóanyaga az MDMA – fogyasztóinak aránya átlagosan csak 1,7 százalék, bár néhány ország ebben is kiemelkedő, Hollandiában például az 5,5 százalékot is eléri a fiatal szerhasználók száma.

Az már talán kevésbé meglepő, hogy a legális drogok közül a cigaretta és az alkohol a legnépszerűbb. A felmérések alapján ötből egy felnőtt dohányzik napi rendszerességgel, de az alkoholfogyasztók száma is hasonlóan alakul: a felnőttek egyötöde számolt be arról, hogy havonta egyszer szeret rendesen felönteni a garatra. Azoknak, akik netán mindkét csoportba beletartoznának, érdemes tudniuk, hogy milyen összefüggések lehetnek a dohányzás és alkoholfogyasztás között.

A nemi érintkezés veszélyei

A jelentésből kiderült az is, hogy a szexuális úton terjedő betegségek szintén Nagy-Britanniában a leggyakoribbak. 2014-ben százezerből hatvan brit felnőttnél mutattak ki gonorrheát, míg egész Európát számítva harmad ennyien kapták el a betegséget. Ezzel szemben a HIV-fertőzések száma az átlagnál jóval magasabbnak (22,1) bizonyult az észteknél. A vizsgálatok szerint azonban a vírus terjedésének elsődleges oka a kábítószer-fogyasztók körében a közös tűhasználat, ami még inkább megerősíti a prevenciót és nagyobb biztonságot jelentő tűcsere programok kiterjesztésének szükségszerűségét.

Általános egészségügyi adatok

Valamivel jobb hír, hogy az átlagos várható élettartam huszonöt év alatt 74,2 évről (1990-ben mért adatok alapján) 80,9 évre nőtt, ugyanakkor 2014-ben hatból legalább egy felnőtt bizonyult túlsúlyosnak, míg 2000-ben még csak kilencből egy felnőtt volt kórosan elhízott.

Mustra