Ezért jó nőként börtönben dolgozni

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) november 17-én tartotta a „Legjobb Női Munkahely 2015” pályázat díjátadóját. Ferenczi Andrea, a szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a család és a munka egyensúlya minden korban nagyon fontos, ezért is keresték azokat a jó munkaadókat, melyek jelentős rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot. A rendezvény másik felszólalója Dunai Mónika, az Országgyűlés Kulturális Bizottság Női Méltóság Albizottságának elnöke, aki arról beszélt, milyen jó, ha egyensúlyt tudunk teremteni az élet minden részén, és harmóniába tudunk kerülni önmagunkkal. 

Legjobb női munkahelyek 2015

 250 fő alatti munkaadók

I. Commerzbank Zrt.

II. SC kft

III.BDO kft

Különdíj: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BV Intézet

250 fő feletti cégek

I. Mavir Zrt,

II. Ericsson Magyarország kft

III. Hewlett-Packard 

Különdíj: Heineken Magyarország

Ettől nőbarát egy munkahely

Az sajnos nem derült ki, pontosan mi alapján lettek ezek a cégek a legjobbak, de hangsúlyozták, hogy elemző tevékenység alapján készült a végső lista, és a nyertesek szerint számos olyan lehetőséget kínálnak, melyek vonzóak a női munkavállalók számára. Bár ezek nagy részéről azt gondoljuk, hogy nem kéne külön értékelni, mert teljesen természetesnek kellene lenniük, ezek szerint ez koránt sincs így. De pontosan mikről is van szó? Íme a lista:

  • magatartási kódex
  • női vezetői kvóta
  • family service
  • kismama program
  • női focicsapat
  • konditerem
  • ünnepnap előtti korábbi eltávozás lehetősége
  • rugalmas munkaidő
  • home office rendszer
  • női futóklub
  • csocsóasztal
  • női hálózat létrehozása
  • nemek diverzitása
  • női kvóta: 15%
  • általános viselkedési szabályok kódexe
DSC9291
Kaszás Tamás / Dívány

Egyenrangúként kezelnek, és ez jól esik

Az eseményen Tóth Gábor bv. ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BV Intézet parancsnoka vehette át a 250 fő alatti munkavállalót foglalkoztató vállalatok kategóriájában a „Legjobb Női Munkahely 2015” különdíját. Mint elmondta, hogy munkaidő-kedvezményt nyújtanak a beteg gyerek után, atipikus-, illetve rugalmas munkarendre egyaránt lehetőség van, így lehetőség van elmenni a gyerekért az iskolába, óvodába.

"Kondicionáló termet biztosítunk, szaunánk van, kerékpártúrát, női sportrendezvényeket, fekvenyomó versenyt szervezünk. Három éve megalapítottuk a legjobb sportolói díjat, első alkalommal egy hölgy nyerte meg, az egész éves sporttevékenysége alapján. Én személy szerint büszke vagyok, hogy megnyertük ezt a díjat, az intézet vezetőjeként azt gondolom, hogy fontos számunkra, ugyanis a személyi állomány 30 százaléka nő, ők viszik a napi működés egy részét. Pénzügyi folyamatokban, reintegrációban, ennek előkészítésében, női pártfogóként látják el, de a teljes egészségügyi személyzet nő nálunk. Igen fontos szerepet töltenek be az intézetben. Az esélyegyenlőség elve nagyon fontos, ha elmennek a kollégák GYES-re vagy GYED-re mennek, ugyanoda kerülnek vissza, nem kell attól félniük, mi lesz, ha visszajönnek. Őket folyamatosan tájékoztatjuk, hogy mi történik az intézetben, az intézet egészét érintő ügyekben megkeressük őket" - tette hozzá. 

Tóth Gábor
Tóth GáborKaszás Tamás / Dívány

Horváth Ákosné bv. századost arról kérdeztük, miért is jó munkahely ez nők számára. Megítélése szerint mindenki azt gondolja, hogy a büntetés-végrehajtás világa egy nagyon hierarchikus szervezet, ennek ellenére nőként is jól lehet itt boldogulni. A három gyereket, köztük egy fogyatékkal élő fiút nevelő Horváth úgy véli, hogy minden anyának fontos, hogy a szünetekben otthon lehessen a családjával. "Azt gondolom, hogy ez teljes mértékben megvalósul. Most vagyunk túl egy komoly műtéten, a fiam kórházban volt, rehabilitációt igényelt, meg tudtuk oldani, hogy úgy csoportosítsam a szabadságomat, hogy ez mind zökkenőmentesen zajlódjon le. Ráadásul tanulok is, amihez biztosítják a felkészülési időt. Egyéni munkarendre is van lehetőség, a közvetlen vezetőm, illetve a parancsnok úr egyenrangú félként kezel, és ez jól esik. A gyerekek nem érzik hátrányát, hogy a bv-ben dolgozom" - mesélte nekünk a százados. 

Horváth Ákosné
Horváth ÁkosnéKaszás Tamás / Dívány

Az intézetben lehetőség van kedvezményes üdülési lehetőségeket igénybe venni, a meghirdetett képzések elbírálásánál, a 40 év feletti foglalkoztatottak előnyt élveznek az olyan végzettségek megszerzésében, amelyek a fiatalabb generációknál már alap, mint az internethasználat, a nyelvtanfolyam. Ezt azok is kérhetik, akik GYES-en, vagy GYED-en vannak, hogy szinten tartsák a tudásukat. Havi 4 óra munkaidő-kedvezmény jár a kettő vagy több, 10 éven aluli gyermeket nevelő vagy legalább egy 10 éven aluli gyermeket egyedül nevelőknek. Az intézet céljai közt szerepel az esélyegyenlőség témakör feldolgozása, illetve a „Bölcső mellett is állományban" nevű projekt a gyermekvállalás miatt távollévő nőkkel segíti a kapcsolattartást. 

Csató Kornélia bv. ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) humán szolgálatának vezetője a napokban beszélt a büntetés-végrehajtási szervezet toborzási tevékenységéről, szerinte nagyon jól állnak a toborzással, több mint 3800 önéletrajzot kaptak eddig. Kiemelte, hogy magas az érettségivel és a diplomával rendelkezők aránya: 68 százalék érettségizett és 32 százalék diplomás. Elmondta továbbá, hogy míg az előbbi csoportban a férfiak, utóbbiban a nők vannak többen. "A büntetés-végrehajtásban egyébként 20 százalék a női munkatársak aránya" – tette hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra