Utószezonban akarok nyaralni! Merre menjek?

Szeptember elsejével általában mindenhol mérséklődnek az árak, csökken a tömeg, az időjárás viszont még jó darabig ugyanolyan szép. Ha teheti, sokkal jobb most nyaralni!  Már mutatjuk is a legjobb helyeket, ahol ezeket megvalósíthatja.

Izraelbe, mert ott még bőven tombol a strandszezon

Izraelben azért izgalmas a tengerparti nyaralás, mert teljesen más élményekben lehet részünk attól függően, melyik tenger partját választjuk. A Holt-tengerben lebegni egészen földöntúli érzés, bónuszként a bőrünk olyan lesz, mint a babapopsi. A Tel-Aviv és Haifa között félúton található Ceasareában kétezer évnyi történelem és hófehér homokos, tiszta vizű tengerpart vár ránk. Netanjában pedig van egy lift, aminek a földszintje a tengerpart, az emelete pedig az óváros. A Vörös-tengernél pedig delfinekkel haverkodhatunk, vagy korallzátonynál búvárkodhatunk.

Ráadásul, az ősz a lehető legideálisabb időpont ide utazni: egyrészt nyáron sokszor, sok helyen veszélyes a Földközi-tenger a medúzák, örvények miatt, másrészt még strandoláshoz is túlságosan meleg van.

Tel Avivban strandolni menő
Tel Avivban strandolni menőBloomberg / Getty Images Hungary

Szlovéniába, mert olyan kicsi, hogy mindenre lesz időnk

Ugyan mondtuk már, hogy Szlovénia a tökéletes minivakáció helyszíne lehet, mert négy nap alatt nagyvárost, hegyeket és tengerpartot is láthat. De annyira klassz hely, hogy nem lehet eleget dicsérni a szomszédos ország szépségét, szóval mondjuk újra. Ha nincs túl sok idejük, viszont változatosságra és zseniális kajákra vágynak, ne is gondolkozzanak tovább, a legjobb választás.

Főleg, hogy utószezonban már talán nem kell több busznyi japán turistával osztozni a Bledi-tó panorámájában, és Piran sikátorai sem olyan zsúfoltak, az időjárásra pedig még egy darabig biztosan nem lesz panasz.

Piranban a vénasszonyok nyara is csodás
Piranban a vénasszonyok nyara is csodásmimi / Travelo

Amszterdamba romantikázni 

Ha azt mondjuk, irány Amszterdam, valószínűleg sok minden eszükbe fog jutni a vörös lámpás negyedtől a coffee shopokig, de ezeknek vajmi köze lesz a romantikához. Pedig a városnak határozottan van egy bájos, turbékolós arca is: csak nem főszezon közepén, és nem az Oude Kerk és a Damrak környékén kell keresni.

Az őszi napsütésben a Museumpleinen piknikezve, a Vondelparkban bringázva, a csatornákat keresztbe-kasul hajókázva vagy egy puha plédbe burkolózva, kávézóteraszon arcunkat napoztatva garantáltan megérezzük a hely magas romantikafaktorát.

Amszterdam bájos, nyugodt arca: Vondelpark
Amszterdam bájos, nyugodt arca: VondelparkDenise Leitner / Getty Images Hungary

A Szlovák Paradicsomba túrázni

Jégbarlang, feledhetetlen hegyvidéki panoráma, mesés tóparti kemping, friss levegő, létrákkal és láncokkal tarkított, adrenalingazdag túraútvonalak – ezt mind tudja a Szlovák Paradicsom, és nem is kell érte túl sokat utazni. Azt pedig, hogy Paradicsom, nem mi mondjuk, ez a nemzeti park hivatalos elnevezése, nem is ok nélkül.

Nemrég teszteltük, hol érdemes kempingezni, melyik útvonaltól hasznos tériszonnyal távol maradni, és melyik kisboltban tilos kávét kérni. Hasznos tippek és útleírás itt.

Kemping a Dedynki-tónál
Kemping a Dedynki-tónálLónárt Dániel / Travelo

A Balatonhoz, mert a szezon nem ér véget augusztus 20-án

Ha sokan, sokszor mondják, hogy a balatoni szezon nem júliusban kezdődik, és nem ér véget augusztus 20-án, egyszer talán valóban mindenki el is hiszi, és valóban így is lesz. Ezt csak azért írjuk ilyen szkeptikusan, mert június utolsó hetében Badacsonyban nyaraltunk, és nem állítanánk, hogy teljes gőzzel üzemelt volna minden. És nem, nem a vurstli hiányzott a központból (annak örültünk, hogy még nem üzemelték be), hanem mondjuk, hogy este nyolc után még legyen hol vacsorázni – tisztelet a kivételnek. Mert azért utóbbi is akadt, nagyon jó volt látni, hogy egyre többen jönnek rá, hogy érdemes egész évben nyitva tartani.

Paletta, Balatonboglár: ha már nincs elég jó idő a strandoláshoz, együnk-igyunk, beszélgessünk, bámuljuk a kikötő életét
Paletta, Balatonboglár: ha már nincs elég jó idő a strandoláshoz, együnk-igyunk, beszélgessünk, bámuljuk a kikötő életétmimi / Travelo

Szóval irány a Balaton, bátran keressék fel azokat a helyeket, amik bevállalják az utószezoni nyitva tartást, köztük vannak a környék legjobb éttermei, úgy mint a balatonszemesi Kistücsök vagy a paloznaki Sáfránkert. Ha már nincs elég jó idő a strandoláshoz, lehet bringázni (és közben nagyokat pihenni), piacozni, borozgatni vagy akár azokhoz a termelőkhöz is el lehet látogatni, akiktől az ország legjobb éttermei vásárolják az alapanyagokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek