Tudja, hogy mitől lapos a feneke? Az ülőmunkától!

Ha valaki azt mondaná önnek, hogyha túl sokat ül, akkor bármennyire is gömbölyű volt a feneke, idővel laposabb lesz, hinne neki vagy csak felhúzná a szemöldökét és sarkon fordulna? A másodperc töredékéig ugye logikusnak tűnhet, hogyha valamit folyamatosan összenyomunk, akkor az kilapul. A Women's Health a Spear Physical Therapy munkatársa, Abby Bales segítségével utánajárt, hogy tényleg létezik az office ass, vagyis irodista fenék (köszönjük a magazinnak ezt a hiánypótló kifejezést!) jelenség. 

Természetesen több oka van annak, hogy a fenekünk nem olyan formás mint szeretnénk, és igen, az egyik az, hogy nem állunk, sétálunk eleget - állítja a fizikoterapeuta. Szóval az első dolog, amit megtehet, az az, hogy gyakrabban kell fel az asztaltól (óránként öt perc az ajánlott) vagy ha van rá lehetőség, próbáljanak olyan asztalt szerezni az irodába, ami mellett állva is lehet dolgozni. "Ha ülés helyett áll vagy sétál, megnő a csipő mozgástartománya, és így a fenékizmokat is jobban meg tudja dolgoztatni napközben vagy ha lemegy az ezdőterembe" - tette hozzá. 

shutterstock 363900668

A guggolás az egyik legjobb gyakorlat, ha növelni szeretné az izomtömeget a hátsó tájékon, de a támadóállás is segít formálni a feneket. Persze ehhez kemény és kitartó munkára lesz szüksége, ne számítson csodára, és mivel mindenkinek máshogy reagál a szervezete a testmozgásra, ne adja fel, ha a változás nem olyan gyors és/vagy látványos mint másoknál. 

Csak a fenekem bánja, vagy más miatt is aggódjak?

Igen, bár ez nyilván nem újdonság. "Az egész napos üldögélés rossz hatással van a tartásunkra, vérkeringésre, csökken tőle az izomtömeg" - állítja Bales. Ez persze nem minden, növeli a magas vérnyomás kockázatát, túlsúlyhoz vezethet, a nyak-,hát-, derékfájdalomról nem is beszélve. A stroke-ot, szívrohamot, porckorongsérvet és depressziót említettük már? A végeredmény? Aki sokat ül, még több időt tölt majd egy helyben, hiszen fájdalmas lesz állnia vagy mozognia. 

Folytatjuk, a székben görnyedés miatt a medencénk dőlésszöge nem lesz megfelelő, a hát izmai és inak megfeszülnek, instabilak leszünk, a csigolyáknak ez pedig nagyon nem tesz jót, és tüdőknek is keményebben kell dolgozniuk, hiszen összenyomódnak. 

Ennyi, vagy van még?

"Üljön egyenes háttal, és helyezzen egy összetekert törülközőt vagy keményebb kispárnát a dereka/feneke mögé. Ha teheti, akkor autózás vagy tömegközlekedés helyett járjon gyalog munkába" - nyilatkozta Bales. Hozzátette, az is sokat segít, ha heti 4-6 alkalommal eljár a fitneszterembe, főleg, ha váltogatja a kardiójellegű és erősítő edzéseket. 

Mustra