Ezekért érdemes útra kelni augusztusban

Ingyenes családi fesztivál Pécsen, felejthetetlen operaelőadások és idilli kirándulások Salzburgban, őrült paradicsomhajigálás Spanyolországban. Ne bánkódjon, ha nincs még augusztusra programja, mire a cikk végére ér, több is lesz.

Szereti a zenét és a parádés tájat?

Irány Salzburg! Ami miatt pont augusztusban érdemes ide ellátogatni, az az, hogy 1920 óta minden évben nyár végén Salzburg városa hatalmas színházzá alakul. A világ egyik legjelentősebb színházi-zenei fesztiváljának tartott Salzburgi Ünnepi Játékok idén július 22-én startolt el, és augusztus 31-ig tart. 

A Jedermann című darab Salzburgban az Ünnepi Játékokon
A Jedermann című darab Salzburgban az Ünnepi JátékokonSalzburger Festspiele | Salzburg Festival / Facebook

A fesztiválpalotában (Festspielhaus) – melyet a legtöbben valószínűleg  a Muzsika hangja filmből  ismernek – és más olyan izgalmas helyszíneken, mint az egykori lovas iskola épülete (Felsenreitschule) operákat, drámákat visznek színre és koncertek is vannak. A repertoár természetesen Mozart életművére épül, idén például a Don Giovannit és a Cosí van tuttét, a Figaro házasságát játsszák.  

Persze a festői osztrák városban nem csak ez az egy program kínálkozik. Ha nem jártak még itt, feltétlen nézzék meg a legfontosabb látnivalókat, például Mozart szülőházát és a város fölé magasodó Hohensalzburg erődöt. Ha ezeket mind látták, itt adunk tippeket, mi minden izgalom várja azokat itt, akik a kötelező köröket már letudták. És persze messzebbre is elmerészkedhet a városból, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a salzkammerguti tóvidék vagy éppen a fantasztikus Hallstatt is.

Egy a sok csodás salzburgi látnivaló közül: a Mirabell palota kertje
Egy a sok csodás salzburgi látnivaló közül: a Mirabell palota kertjeUnknown / Depositphotos

Tipp: A kedvenc filmje a Muzsika hangja? Ne hagyja ki a film legfontosabb helyszíneit végiglátogató túrát, vagy szervezze meg magának a kirándulást a Von Trapp család nyomán. Ehhez itt talál segítséget.

Valami igazán őrült programra vágyik, és nem bánja, ha közben tiszta dzsuva lesz?

Spanyolország vagy Wales lesz a tuti. Előbbi helyszínen több tonna paradicsomban, utóbbin pedig egy mocsárban merülhet el.

Llanwrtyd Wellsben tartják a mocsárbúvár bulit
Llanwrtyd Wellsben tartják a mocsárbúvár bulitRutger Geerling Fotograferen.ne / Wikipedia

Augusztus 28-án, Walesben tartják a mocsárbúvár világbajnokságot. Az indulók fecskétől a búvárruhán át a vicces jelmezig bármit viselhetnek, a lényeg, hogy minél gyorsabban teljesítsék a kétszer 55 méteres távot, a trófea pedig a legfürgébb mocsárbúváré lesz. Persze, ha túl undorítónak érzi, hogy elmerüljön egy walesi mocsárban, az eseményen nézőként is részt vehet, a rendezvény előtt és után pedig érdemes kirándulni egy nagyot a tipikus brit tájban.

Augusztus 31-én kerül sor Bunol kisvárosában Spanyolország éves paradicsomparádéjára, a Tomatinára. A buli lényege: a spanyol kisvárosban 130 ezer kiló paradicsomot hajigál egymásra több tízezer ember. A paradicsomhajigálás délelőtt tíz körül veszi kezdetét, de nem ez az egyetlen program. A csatát megelőzően és utána is utcai felvonulást, koncerteket, tűzijátékot tartanak.

Paradicsomcsata
ParadicsomcsataJasper Juinen / Getty Images Hungary

Bár a fenti kép ennek pont ellent mond, a paradicsomcsatán elméletileg csak teljesen felöltözve lehet részt venni, vigyünk olyan ruhát, amit nem sajnálunk. Hogy ne okozzunk sérülést, a paradicsomot szét kell nyomni a kezünkben mielőtt hozzávágjuk valakihez. A paradicsomokat kamionokkal szállítják a városka utcáira, figyeljünk rá, hogy el tudjanak menni mellettünk a nagy járművek – tanácsolja a Fest300.

Úgy szeretne mulatni, hogy közben egy fillért sem költ?

Elismerjük, a fenti események nem túl pénztárcabarát időtöltések. Színház-, vonat- és repülőjegyet kell venni, na meg persze aludni is kell valahol. Attól még, hogy a fentikre nem futja, nem kell egész hónapban otthon gubbasztania. Rengeteg ingyenes belföldi programon lehet részt venni augusztusban, és nem csak a huszadikai tűzijátékra gondolunk.

Gyulán például ingyenes néptáncfesztivál lesz
Gyulán például ingyenes néptáncfesztivál leszMinden Magyarok Néptáncfesztivál

Pécsen, a Zsolnay-negyedben tartják például a Szamárfül családi fesztivált augusztus 19. és 21. között. Lesz többek között kreatív játszótér és papírszalag-mesélés, öko-gőzhajó-építés, a Kincses piacon pedig gazdára találhatnak a megunt dolgok. A további ingyenes programok gyűjteményétitt találja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra