Ezek a legfurább és legmenőbb szépészeti beavatkozások

Az elmúlt évtizedekben komoly iparággá nőtte ki magát a kozmetikai orvostudomány és sebészet, és egyre több ország ismeri fel a plasztikai turizmusban rejlő lehetőségeket, ami a GDP-nek sem jön rosszul - írja Jim Frame esztétikai, plasztikai sebész a The Conversation oldalon. Dubaj, Thaiföld, Dél-Korea, Mauritius, India vagy Irán - ez csak néhány a legmenőbb szépészeti beavatkozásokat hirdető országok közül, de hallott már a nálunk is egyre trendibb lunchtime surgeryről vagy az amerikai kismamák teljes körű átalakításáról? A szakértő a legmeglepőbb plasztikai eljárások értelmetlenségére és lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. Íme:

Végtaghosszabbítás – India

A nem éppen fájdalommentes végtaghosszabbítás nemcsak a páciens magasságát növeli 7-8 cm-rel, hanem az esélyeit is a házasodásra vagy egy jobb munkára – legalábbis a nagyon elhivatottak így gondolják. Az eljárást olyan  plasztikai és ortopéd módszerek alapján dolgoztűk ki, amelyeket az orvosok súlyos traumák esetén vagy növekedési rendellenességekkel küzdő gyerekeknél alkalmaznak. A végtagokat az úgynevezett Ilizarov-kerettel hosszabbítják meg, ez az eljárás azonban igen lassú és fájdalmas folyamat. Lényege: a keret által támogatott csontrészt sebészileg eltörik, majd a keretet fokozatosan meghosszabbítják, a törésnél pedig új csontszövet keletkezik.

„A tervezett műtétek után is előfordulhat, hogy a csontok valamilyen krónikus fertőzés vagy a sebgyógyulás hiánya miatt nem forrnak össze, ez pedig amputációhoz is vezethet. A kockázatok súlyát ugyan fel lehet mérni, de mégis, megéri a szépségért ez a szenvedés és az egészségügyi rizikó? Ráadásul Indiában igen szabályozatlan ez az iparág” – figyelmeztet Frame. „Ez az egyik legbonyolultabb kozmetikai sebészeti eljárás, ennek ellenére sok pályakezdő sebész is végez ilyet egy olyan orvost követve, aki maga is csak kísérletezik” – nyilatkozta nemrég Amar Sarin indiai ortopéd sebész a Guardiannak. A mesterséges úton nőni vágyóknak tehát érdemes kétszer is meggondolniuk, mire vállalkoznak, mielőtt a kés alá feküdnek.

Radikális arcplasztika - Dél-Korea

Tudta, hogy a világon itt a legnagyobb az egy főre jutó plasztikai műtétek száma? Nem csoda, Dél-Koreában a beavatkozásokat olcsó és hatékony végzik, és a külföldiek is rendszeresen veszik igénybe az átváltoztató szolgáltatásokat. Az egyik legelterjedtebb műtét egyébként az arcplasztika, idejön mindenki, aki V alakú állra, kisebb orra (az ázsiai népeknél az orrhíd laposabb, egy implantátummal azonban lehet ezen változtatni) és más szemformára vágyik. 

Fenék-, has- és mellplasztika - Brazília

2014-ben az USA után Brazíliának volt a legtöbb bevétele a kozmetikai sebészeti és nem sebészeti eljárásokból, de a brazilok saját újításaik miatt is kiemelkednek a sorból - például az új típusú mellimplantátumaikkal, a híres brazil fenékemelésről nem is beszélve. Az utóbbihoz a szakemberek speciális fenékizom-gyakorlatokat is kifejlesztettek a még látványosabb eredmények érdekében, és persze azért, hogy egy nagy fogyást követő bőrmegereszkedésnek nyoma se legyen. "A fenékemelő sebészeti beavatkozásoknak is vannak azonban kockázatai, vegyük például az életveszélyes zsírembólia kialakulását. Talán nem is ér annyit, hogy valakinek olyan feszes és kerek feneke legyen, mint mondjuk Jennifer Lopeznek" - figyelmeztet Jim Frame.

Orrplasztika - Irán

Iránban a zsírleszívás és a szemöldöktetoválás mellett az orr átalakítása is egyre népszerűbb. Egy ilyen konzervatívabb országban, ahol a nőknek visszafogottan kell öltözködniük, különösen nagy divatja van az arcplasztikának, hogy valamilyen módon ki tudják emelni szépségüket. Javad Amirizad, az Iráni Kozmetikai és Plasztikai Sebészek Szövetségének tagja azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy az évi kb. 40 ezer kozmetikai eljárás 60 százaléka orrplasztikai műtét.

GettyImages-85820868
Kaveh Kazemi / Europress / Getty

Szeméremdomb plasztika - Nyugati országok

A női intimplasztika, például a szeméremajkak méretének csökkentése nőgyógyászatilag nem annyira indokolt beavatkozás, inkább esztétikumra hivatkozva szánják rá magukat a nők, és vannak, akik szerint az ilyen műtétek közel állnak a női nemi szervek csonkításához. Tény, komoly problémák adódhatnak, ha nem megfelelően végzik el, de az igényeken ez nem változtat, és az előbb említett eavatkozás mellett például a szeméremdomb csökkentése is kezd divatba jönni. A kor előrehaladtával a szövetek itt is meglazulnak és megereszkednek, az így kialakult ráncok és dudor pedig sokakat zavar – főleg, amikor fürdőruhát viselnek. A tevepata szerencsére nagymértékben csökkenthető zsírleszívással és/vagy bőrkimetszéssel. "Ma már ugyan nem kell vagyonokat fizetni egy-egy szépészeti beavatkozásért, de nem árt figyelembe venni a kockázatokat, és fontos, hogy az átváltozni vágyók meggyőződjenek a választott eljárás megfelelő szabályozásáról és biztonsági feltételeiről" – teszi hozzá Frame.

Oszd meg másokkal is!
Mustra