9 meglepő dolog, ami elszínezheti a fogainkat!

Tudjuk, hogy a jó megjelenés egyik alapkelléke a rendezett és fehér fogsor. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sajnos bizonyos ételek és italok elszínezhetik a fogainkat. Ilyenek a kávé, a vörösbor, a szójaszósz vagy egyes bogyós gyümölcsök. Itt azonban nincs vége a felsorolásnak, ahogyan az a Women's Health cikkéből is kiderült. 

1. Limonádé

Forró nyári nap és egy pohárnyi friss limonádé - ugye, hogy nincs is ennél jobb? Sajnos azonban a fogaink nem egészen így gondolják. A savas italok, mint a limonádé ugyanis roncsolják a fogzománcot. Ennek hosszabb távon az lehet a következménye, hogy ez a réteg lekopik, és az alatta lévő, a dentin már nem fehér, hanem sárga színű - int óvatosságra Nancy Rosen, kozmetikai beavatkozásokra specializálódott New York-i fogász és .

GettyImages-150762753
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

2. Sportitalok

A mozgás során az elveszített folyadék mellett az ásványi anyagokat is pótolni kell, erre találták ki a sportitalokat, melyek közül nem egynek olyan színe van, mintha radioaktív lenne vagy minimum fagyállót kortyolgatna az ember. Bár a kávé sokkal sötétebb, azért a sportitalok is nyomot hagyhatnak, a bennük lévő cukor fogromboló hatásáról már nem is szólva - figyelmeztet  Karoush Maddahi, Beverly Hills-i fogás, a The Hidden Epidemic: Restoring Oral Health, One Smile at a Time című könyv szerzője.

3. Fehérbor

Bizony, a vörösbor mellett a fehérbor is elszínezheti a fogainkat. Szerencsére azonban csak közvetve, vagyis nem az ital, hanem a mellé fogyasztott ételek a ludasok a színváltásban. A fehérbor savas jellege miatt "megnyitja a fogak pórusait", és ennek hatására az olyan ételek, mint például a paradicsomszósz sajnos könnyen elszínezhetik azokat. 

GettyImages-138091622
Tom Kelley / Europress / Getty

4. Smoothie-k, turmixok, gyümölcslevek

Ezek az italok rendszerint egészségesek, ám arra azért figyelni kell, hogy minden, ami a ruhánkon nehezen kivehető foltot hagy, az a fogainkon is megteheti ugyanezt. A bogyós gyümölcsök és sok zöldség így akár tiltólistára is kerülhetne, de szerencsére ki lehet cselezni a foltos italokat, használjon szívószálat. Ennek a módszernek egyébként más üdvös hatása is van: "A gyümölcslevek, magas savtartalmumk lévén, ugyanolyan veszélyt jelentenek a fogzománc számára, mint a szénsavas üdítőitalok. Ezeket az italokat érdemes szívószállal inni, a fogzománcot érő savas hatás miatt pedig nem javasolt közvetlenül ezután fogat mosni" - figyelmeztet dr. Uchenna Okoye londoni fogorvos.

5. Zöld tea

Azt tudjuk, hogy a fekete tea nincs jó hatással a fogakra, de a zöld teától is megváltozhat a színük, csak a folyamat ez utóbbinál lassabb. Mindez elkerülhető, ha az étkezés, vagy italfogyasztás után 30 perccel fogat mosunk. Előbb azért nem ajánlott, mert az fogerózióhoz vezethet

6. Köhögéscsillapító

Bár hazánkban annyira nincs széles választék belőlük, mint az Egyesült Államokban, azért nem árt vigyázni velük. Az összetevőik között ugyanis könnyen előfordulhatnak azok a bizonyos bogyós gyümölcsök, amik a fogak színének nagy ellenségei.

GettyImages-118283808
Paul Popper/Popperfoto / Europress / Getty

7. Úszás, strandolás

Nehéz kivédeni, hogy ne kerüljön a szánkba a vegyileg kezelt vízből. Persze néhány perces pancsolástól nem lesz baja, de ha heti 6 óránál többet van ilyen vízben, és nyáron ez ugye könnyebben összejön, akkor a száját lehetőleg tartsa zárva, mert a víz barnára színezheti a fogait.

8. Fogsérülés

Ha bármi okból megsérül a fogunk, azaz megreped vagy letörik belőle egy darab, az nemcsak fájdalommal jár, hanem esztétikai következményei is lehetnek az apró balesetnek. Azonban az ilyen traumáknál előfordulhat, hogy sérülnek vagy rosszabb esetben elhalnak az idegek, ez pedig elszíneződéssel és hőérzékenységgel jár.

9. Gyógyszerek

Bizonyos hosszú távon szedett gyógyszerek, illetve az olyan beavatkozások/kezelések, mint kemoterápia és a sugárkezelés is felelősek lehetnek az elszíneződésért, ezek ugyanis megváltoztatják a fogak vérellátását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek