Készül az oltás a tamponszindróma ellen

Nemrég írtunk arról, hogy már létezik okostampon is, ami állítólag nagyon hasznos találmány, hiszen, ha valaki - ki tudja milyen okból - elfelejtett időben tampont cserélni, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek. A Science Daily most egy olyan új felfedezésről számolt be, ami tényleg segíthet abban, hogy a toxikus sokk (avagy a tampon)szindróma még kevesebb emberre jelentsen veszélyt, bécsi kutatók ugyanis kifejlesztettek egy oltást, amivel megelőzhető lesz ennek az életveszélyes fertőzésnek a kialakulása. 

A toxikus sokk szindrómát az 1980-as években írták le először, és a tünetek főként olyan fiatal lányoknál jelentkeztek, akik szuper nedvszívó képességű tamponokat használtak. És igen, jól sejti, a másik neve is innen ered ennek a betegségnek, amit a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus, néha Streptococcus B) által termelt méreganyagok (toxinok) okoznak. A Staphylococcusok persze mindenkin és mindenkiben megtalálhatóak (főleg a bőrünkön és nyálkahártyákon), ám csak azokra jelenthetnek veszélyt, akiknek gyenge az immunrendszerük, ide tartoznak a dialízisre szorulók, a májbetegek, a krónikus betegek és a szívműtéten átesett páciensek - írja a Science Daily.

GettyImages-151055687
Bsip

A kutatók szetint az ártalmatlanított toxinokat tartalmazó vakcinájuk hatásos, használata pedig biztonságos, gyakorlatilag semmi mellékhatása nincs. Ezt bizonyítják azok a vizsgálatok, amiket 46 beoltott fiatalon végeztek el. A kutatók szerint az oltás öt évig vagy akár annál tovább is hatásos. Ha valaki megkapja az injekciót, a szervezetében antitestek termelődnek, amik azonnal aktivizálódnak, ha az adott kórokozó veszélyt jelent a szervezetre. Vérvizsgálatokkal ki lehet deríteni, hogy valaki a megfelelő mennyiségű antitesttel rendelkezik-e, és a veszélyeztet csoportokat megelőzésképpen mindenképpen érdemes lenne beoltatni.

Persze még ne keresse fel az orvosát azzal, hogy szeretné beoltatni magát, több évbe is telhet, amire tényleg széles körben lehet majd alkalmazni az oltást, hiszen egyelőre csak az embereken végzett vizsgálatok második körénél tart a csapat. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek