Világos étteremben egészségesebb dolgokat rendelünk

Február végén megírtuk, hogy a csukott szemmel evés egész jó kis diéta, ugyanis ha nem látjuk, mit eszünk, akkor kevesebbet fogyasztunk belőle. Van azonban egy jó hírünk azoknak, akik fogynának, de mindig elfelejtik magukkal vinni a kendőt az étkezésekhez, a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, ha világos étterembe térünk be, akkor egészségesebb ételeket rendelünk.

Lehet, hogy a félhomály romantikus, viszont ezentúl inkább ünnepeljék egy kellően kivilágított étteremben az évfordulót: egy vizsgálat ugyanis arra világított rá, hogy (az éberség miatt) 16-24 százalékkal hajlamosabbak vagyunk egészségesebb ételeket rendelni, ha fényárban úszik a hely. 

A vizsgálatba 160 étterembe járó alanyt vontak be összesen négy helyszínen. A résztvevők egyik felét világos, a másikat sötétebb terembe ültették – utóbbiak 39 százaléknyival több kalóriát rendeltek, mint előbbiek. Egy párhuzamos kutatásban 700 főiskolást és egyetemistát vizsgáltak, a tapasztalatok pedig ugyanezek voltak. A megismételt vizsgálatoknál az éberséget figyelték: hiába ültek sötét szobában az alanyok, ha koffeinplacebót kaptak vagy megkérték őket, hogy figyeljenek, akkor a világosban ülőkhöz hasonló döntéseket hoztak.

GettyImages-83928141
Steve Eichner / Europress / Getty

Az éttermi világítás egyik fő célja a hangulatteremtés, emiatt általában tompa a lámpák fénye. És bár lehet, hogy egészségtelenebb ételeket rendelünk ilyenkor, viszont azt lassabban esszük meg, kevesebbet eszünk belőle és jobban is élvezzük. 

Ön melyik módszerben hisz?

Oszd meg másokkal is!
Mustra