Világos étteremben egészségesebb dolgokat rendelünk

Február végén megírtuk, hogy a csukott szemmel evés egész jó kis diéta, ugyanis ha nem látjuk, mit eszünk, akkor kevesebbet fogyasztunk belőle. Van azonban egy jó hírünk azoknak, akik fogynának, de mindig elfelejtik magukkal vinni a kendőt az étkezésekhez, a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, ha világos étterembe térünk be, akkor egészségesebb ételeket rendelünk.

Lehet, hogy a félhomály romantikus, viszont ezentúl inkább ünnepeljék egy kellően kivilágított étteremben az évfordulót: egy vizsgálat ugyanis arra világított rá, hogy (az éberség miatt) 16-24 százalékkal hajlamosabbak vagyunk egészségesebb ételeket rendelni, ha fényárban úszik a hely. 

A vizsgálatba 160 étterembe járó alanyt vontak be összesen négy helyszínen. A résztvevők egyik felét világos, a másikat sötétebb terembe ültették – utóbbiak 39 százaléknyival több kalóriát rendeltek, mint előbbiek. Egy párhuzamos kutatásban 700 főiskolást és egyetemistát vizsgáltak, a tapasztalatok pedig ugyanezek voltak. A megismételt vizsgálatoknál az éberséget figyelték: hiába ültek sötét szobában az alanyok, ha koffeinplacebót kaptak vagy megkérték őket, hogy figyeljenek, akkor a világosban ülőkhöz hasonló döntéseket hoztak.

GettyImages-83928141
Fotó: Steve Eichner / Europress / Getty

Az éttermi világítás egyik fő célja a hangulatteremtés, emiatt általában tompa a lámpák fénye. És bár lehet, hogy egészségtelenebb ételeket rendelünk ilyenkor, viszont azt lassabban esszük meg, kevesebbet eszünk belőle és jobban is élvezzük. 

Ön melyik módszerben hisz?

  • Egyik bugyutább, mint a másik. 21
  • Fényevő vagyok. 18
  • Mindkettőt alkalmazni fogom. 4
  • Már szaladok is egy fényes étterembe! 3
  • Inkább bekötöm a szemem. 2
Mustra