A halogatással a negatív érzéseinket hessegetjük el

“ Á, még nem állok neki a tanulásnak, ebéd után jobban fog az agyam.”

“ Belőlem a stressz kihozza a maximumot, ráérek még azzal az anyaggal.”

“ A héten még sok a dolog, de jövő héttől már tényleg elkezdek edzeni.”

Ismerős? Kevesen vannak, akik még nem léptek túl valaha határidőt, ne adtak volna le késve bármit. Sokan éltük már át a következő évtől megfogadom és aztán halogatom állapotát is, vagyis azt, amikor a látszólagos szándékunk ellenére a teendők elkezdését és/vagy befejezését rendszeresen eltoljuk, elhalasztjuk. A halogatás hétköznapi jelenség, de nagyon zavaró tud lenni, akár az érintett személy, akár a környezete számára. A kérdés, hogy ez a folyamat mennyire van kontroll alatt, mennyire gyakori az adott ember életében és milyen okok állhatnak mögötte.  

shutterstock 295381949

Mi is állhat a halogatás mögött?

  • belső bizonytalanság érzése. A feladat elvégzéshez fontos saját kompetenciák megkérdőjelezése. “ Erre én nem vagyok képes.” “Tök béna lesz az egész.“
  • bizonytalanság az eredmény minőségében.“Mit fognak szólni, hogy ilyen és olyan lett.”
  • nincs elég szorító érzés. A feladat elvégzésével járó eredmény valamiért nem annyira szükséges még a személy életében, hogy abba energiát és időt fektessen.
  • önbizalomhiány. Ez kapcsolódik a bizonytalanság érzéshez, társulva azzal, hogy a személy értéktelennek érzi magát, képtelen elhinni magáról, hogy képes megoldani az adott dolgot. A háttérben húzódó ok lehet, hogy gyerekkorában nem kapott elegendő, vagy hozzá ténylegesen eljutó támogatást és megerősítést, hogy amit csinál az jó, ügyes, okos, szép…  “ ilyet még sosem csináltam, nem is hiszem, hogy ez menni fog/ ez nem nekem való.”
  • perfekcionizmus. Tökéletesen KELL leadni a dolgozatot, tökéletesen KELL megoldani a feladatot. “Nem hibázhatok” “ Aki hibázik, az gyenge". Ez hatalmas belső feszültség megélésével jár, ami nem oldódik fel akkor sem, ha nagy nehezen elkészül az adott feladat. A maximalista embernek nehéz belevágnia a feladatba, hiszen már azon agyal, hogy ki mit szól majd, kinek milyen elvárása lesz, illetve nagyon nehezen adja ki a kezéből a munkát, hiszen azon “mindig van mit csiszolni”.
  • túlvállalás. Fontos, hogy be tudjuk osztani az időnket. Tudjunk fontossági sorrendet kialakítani, melyik feladat mennyire sürgős vagy éppen ráérős még. A túlvállalás hátterében számos ok állhat, többek között az is, hogy az ember képtelen nemet mondani
  • szabotálás. Van, hogy az utolsó pillanatban áll neki a feladatnak, majd ha nem sikerül, arra fogja, hogy alig volt ideje rá. A nem tudatos szabotálás hátterében szintén számos rejtett dinamika húzódhat meg, ezekről részletesen itt olvashat. 

A halogatás mögött gyakran a kellemetlen érzések elkerülése áll. Egy fogorvossal való találkozás ritkán a legboldogabb pillanata életünknek, mégis ésszel felfogjuk és megértjük, hogy az egészségünk védelme érdekében érdemes elmennünk. Ez a helyzet előhozhat belőlünk félelmet, szorongást, feszültséget, amit tudnunk kéne elviselni. Aki gyakran halogat, elhárítja a kellemetlen-kényelmetlen érzéseket magától. Egy szakítás utáni szinte azonnali másik kapcsolatba való átevickélés is halogatás. A gyász megélésének halogatása. A hatalmas motiváció a halogatásban, hogy feszültséget átélni nem kellemes, emiatt a halogató ember mindet megtesz annak érdekében, hogy ezt elkerülje. A halogató ember a kudarcra és annak elkerülésére koncentrál.

Gyakorolj önkontrollt! Hagyd abba a halogatást!

Gyakran hallani ezt a “varázsmondatot”, azonban az igazság az, hogy ennek a gyakorlása közel sem egyszerű. Amikor valakinek tanácsot adunk, hogy hagyja abba a halogatást, az körülbelül annyira hatékony, mintha egy anorexiásnak azt mondanánk, hogy “ de hát nem is vagy kövér.” Egy szakítás után levő embernek sem megoldás, hogy azt mondjuk, hogy hagyd abba a szomorkodást és ne búslakodj, mert ettől nem lesz jobban. A fájdalmat és a veszteséget ugyanis meg kell élni.

shutterstock 283132526

A halogató embernél is fontos, hogy egyáltalán észrevegye, felismerje, hogy neki ezzel nehézségei vannak. A megoldást viszont  mélyebben találjuk meg. Az önkontroll/ önszabályozás nagyjából három éves korunkra alakul ki és ha valakinek ezzel felnőtt korában nehézségei adódnak érdemes ezzel foglalkoznia. A feladat nem lesz egyszerű, sőt meglehetősen melós lesz, de nem lehetetlen.

Önkontrollt gyakorlunk akkor, amikor valamire nemet mondunk, mérlegeljük mit tudunk bevállalni, mit nem. A kulcs, hogy közben tudatosan vagyunk benne a folyamatban, mi döntjük el, hogy ma füvet nyírok és takarítok, holnap pedig átmegyünk a rokonokhoz, nem csak úgy történnek velünk a dolgok.

Akkor mégis mit lehet tenni?

Bármit is, az biztos, hogy ez hosszú és kemény munka lesz. Az egészséges önképhez hozzátartozik, hogy azt éljük meg: hatással, befolyással vagyunk a saját életünk alakulására. Izmosodni, fogyni szeretnék, ezért elmegyek aerobikra, akárhova. A tudatos jelenlét az életben, önbizalmat és erőt ad saját magunknak. Azonban mindenképp érdemes utánajárni honnan eredhet bennünk a szorongás illetve annak elkerülése, ami miatt halogatunk dolgokat. Majd ezek után jöhetnek a praktikus tanácsok és azok betartás, azonban az érzelmi rész megoldását nem érdemes tovább halogatni.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus az emPatika munkatársai, valamint Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek