Az antidepresszánsok 87 százalékkal növelik az autizmus kialakulásának esélyét

Aztmár tudjuk, hogy a kamaszok és fiatal felnőttek esetében az antidepresszánsokat csak nagyon óvatosan lenne szabad használni, hiszen azok ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát. Most azonban az is kiderült, hogy a várandós nők esetén is óriási a gyógyszerszedés kockázata: a terhesség alatti antidepresszáns használat ugyanis erőteljesen növeli az autizmus kialakulásának esélyét.

A JAMA Pediatrics-ban megjelent tanulmányban kanadai kutató 145456 gyerek egészségügyi adatait elemezték a fogantatástól egészen 10 éves korukig. “A kutatásunkból kiderült, hogy a terhesség második vagy harmadik trimeszterében szedett antidepresszánsok majdnem duplájára növelik az esélyét, hogy a gyerek 7 éves koráig autizmus diagnózist kapjon, különösen akkor, ha az anya szelektív szerotonin visszavétel gátlót (SSRI) szedett.” - állítja a Montreal Egyetem professzora, Anick Bérard.

shutterstock 256540945

A kutatásban antidepresszáns szedésnek minősült minden olyan eset, ahol legalább egy ilyen receptet felírt az orvos a terhesség alatt, és az autizmus minden formáját egyben kezelték a kutatók. Az eredményekből pedig kiderült, hogy a két jelenség szignifikánsan együtt jár: a terhesség alatti antideprsszáns szedése az autizmus kockázatának 87 százalékos növekedésével jár. A kutatók szerint orvosi szempontból nem meglepő az eredmény, hiszen a szerotonin fontos szerepet tölt be a magzatkori agyfejlődésben, és az SSRI típusú antidepresszánsok éppen a szerotonin hatását gátolják.

A kutatásban egyébként az autizmus kialakulása  az antidepresszánsok szedésén túl egyéb tényezőkkel is összefüggést mutatott, így a családi halmozódással, az anya életkorával, a depresszióval és bizonyos szocioökonómiai jellemzőkkel, így a szegénységgel is. 

A Science Daily szerint a hatvanas évek óta az autizmussal diagnosztizált gyerekek száma a huszonötszörösére növekedett. Ez részben az orvostudomány fejlődésével, a jobb diagnosztikai aránnyal magyarázható, de a kutatók szerint környezeti tényezőkre is visszavezethető, így úgy tűnik, hogy az antidepresszánsok elterjedésére is. Az antidepresszáns használat egyébként Amerikában a várandós nők 6-10 százalékát érinti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra