Itt a térkép, ami megmutatja, hol érhet hozzá másokhoz

Az finn és brit szakemberek egy közös kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire befolyásolja azt, hogy valaki hol érhet önhöz, hogy milyen a neme és milyen szociális kapcsolatban áll a másikkal. Elsőre azt hihetné, hogy a válasz egyszerű: akit nem ismerek, ne is tapizzon. De mi van ha egy kollégája a lábához ér? Vajon ugyanolyan kellemetlen ez egy nőnek mint egy férfinak? És mi a rosszabb, ha egy férfi vagy egy nő kollégája nyúl véletlenül a hajához? Megmutatjuk, hogy mit mondanak erről a brit és finn tudósok.

Több mint 1300 ember töltötte ki az online kérdőívet Finnországból, Angliából, Olaszországból, Franciaországból és Oroszországból. A kérdőív először a résztvevők szociális kapcsolatait térképezte fel, majd arra kérték őket, hogy színekkel jelöljék, hogy a különböző csoportokba tartozó ismerőseik hol érhetnének hozzájuk anélkül, hogy azt kellemetlennek éreznék.  

Biológiailag kódolt zónák

"Az érintés fontos szerepet játszik az emberek szociális életében. A jól behatárolható érintéstérkép alapja, hogy mekkora örömöt okoz a másik érintése. A kutatók megfigyelték, hogy minél nagyobb az érintés kiváltotta öröm, annál kevesebbé viseljük el, hogy tőlünk távolabb álló emberek is megérintsenek azon a területen" - foglalta össze Juulia Suvilehto a finn Aalto Egyetemről. 

"Az eredmény alátámasztja, hogy milyen fontos a nonverbális kommunikáció a mindennapi életben. A szociális kapcsolatok fontosak az emberek jóléte szempontjából. A hiánya lelki problémákhoz és pszichoszomatikus betegségekhez is vezethet. Az eredményeink segítenek megérteni, hogyan lehet fenntartani a ezeket a kapcsolatokat, és mi az, ami nem természetes" - mondta el a kutatásról Lauri Nummenma, az egyetem másik munktársa. 

A térkép

A képen elölről és hátulról lát testeket, és azt, hogy milyen szociális kapcsolatban van vele a másik fél. A kék jelöli a férfiak, a piros pedig a nők válaszát. Minél világosabb színt lát, annál kellemesebb ha a szóban forgó másik fél megérinti az adott területen. A sötét részek pedig a teljesen tabu zónákat jelölik. 

bodymaps.png
aalto.fi
Oszd meg másokkal is!
Mustra