Beteggé teszi, ha kilenckor kezd dolgozni

Az Oxford Egyetem kutatása szerint aki korán kel, mégsem lel aranyat - legalábbis ha azonnal dolgozni kezd. A kutatók szerint ugyanis a 9-5-ig tartó munkaidő miatt a cirkadián ritmus teljesen felborul, és ez amellett, hogy rossz hatással van a teljesítményünkre és hangulatunkra, az egészségünkre is káros. 

Iskolákban bevált

A kutatást vezető dr. Paul Kelley szerint hatalmas társadalmi változásokra lenne szükség ahhoz, hogy az iskola és a munkaidő kezdete minél jobban összhangba kerüljön az ember természetes biológiai órájával. A kutatás szerint ugyanis egy átlagos tízéves egyszerűen nem tud megfelelően koncentrálni fél 9 előtt, míg egy 16 éves teljesítőképessége 10 óra után a legjobb, ugyanez az egyetemistáknál már 11 órát jelent.

Kelley szerint már attól javulnának a diákok eredményei, ha kicsit később kezdődne az iskola. Ezt az elméletét a gyakorlatba is átültette, az észak-tyneside-i Monkesaton Középiskola diákjainak fél 9 helyett 10-kor kezdődött az oktatás és 19 százalékkal emelkedett a jó jegyek száma. A magyarázat? Agykutatók szerint a tinédzserek úgy vannak programozva, hogy olyan éjfélig legyenek ébren és csak tíz óra körül ébredjenek. Ők hetente legalább tíz órával kevesebb pihentető alváshoz jutnak amiatt, hogy korán kell felébredni. 

Shutterstock

Alváshiányos a társadalmunk

A kutatás eredménye nemcsak az iskolára, hanem a munkahelyekre igaz. Azok a cégek, ahol korán, vagyis 10 előtt kezdődik a munka, romlik a teljesítmény és többen vagy többet mennek betegszabadságra az alkalmazottak. "A dolgozók többsége alváshiányban szenved. A társadalmunk alváshiányos társadalom. A májnak és a szívnek is megvan a maga ritmusa, és ezzel az időbeosztással 2-3 órás csúszásra kényszerítjük ezeket a szerveket. Ezt a 24 órás ritmust nem lehet megváltoztatni, nem lehet átállítani vagy megtanítani a testet, hogy máshogy működjön. Ez még sokkal rosszabb, ha például kórházban vagy börtönben van, mert ott korán felébresztik az embert, hogy reggelizzenek, holott a szervezete csak később igényelné mindezt. Persze így sokkal kezelhetőbbek a betegek, illetve a rabok, hiszen nincsenek is igazán maguknál "  - mondta dr. Kelley

Az alvásmegvonás betegségekhez vezet

Pedig az alvásmegvonás kínzás, ugyanis elég hetente egyszer kevesebbet aludni mint 6 óra, az máris következményekkel jár. Az alváshiány miatt rosszabb lesz a teljesítménye, romlik a hosszútávú memóriája és sokan ezzel magyarázzák a drog - és alkoholfogyasztást is. Ráadásul amellett, hogy fáradt lesz tőle, frusztrált, ideges és szorongó, nagyobb eséllyel hízik el, magasabb lesz a vérnyomása, gyengül az immunrendszere és a mentális egészsége is megsínyli. 

Tegyük hozzá, nem vagyunk egyformák, van, akinek pont a korai kezdés jön be, van, aki viszont éjjel igazán hatékony

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra