5+1 munkahelyi szokás, ami nem is annyira egészséges

Irodában dolgozni nem egy életbiztosítás, ezt eddig is tudtuk. Sebaj, van egy csomó eszköz, ami elvileg segít abban, hogy ez még se legyen olyan megterhelő a szervezetünk számára. Persze minden problémát ezek sem oldanak meg, sőt. A Shape magazin szakértőket kérdezett meg arról, hogyan használjuk például az ülőlabdát vagy az álló munkához kitalált asztalt ahhoz, hogy tényleg védjék egészségünket. 

1. Ülőlabda

Ez az eszköz a közvélekedés szerint segít abban, hogy kicsit megdolgoztassuk a törzsizmokat, javítsunk a testtartásunkon, hogy ne legyenek gerincproblémáink. Csak az a baj, a legtöbben nem megfelelően használják, vagyis nem úgy ülnek rajta, ahogy kellene. Sam Clavell csontkovács szerint a comboknak párhuzamosnak kell lennie a padlóval, és ha ez megvan, helyezze a karját az asztalra úgy, hogy a felkar párhuzamos legyen a gerincével, a szemünk pedig egy vonalban legyen a monitor közepével. 

2. Asztal álló munkához

Már nemcsak állva, hanem futva is lehet dolgozni, és hiába tartják gyilkosnak az ülőmunkát, mégsem biztos, hogy az előbbi kettő jó megoldás, vagyis csak mértékkel az. Ezt állítja legalábbis Steven Knauf csontkovács a Human Factors című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva. A kutatók szerint ugyanis, ha a munkanap több mint háromnegyedét állva töltjük, az egyrészt nagyon fárasztó, begörcsölhet tőle a lábunk és a hátunk is megfájdulhat, és persze a ízületeket és vénákat is megviseli ez a fajta terhelés. Mit lehet tenni? Óránként váltson pozíciót, vagyis egy óra állást egy óra ülés kövessen, és egy igazán kényelmes és praktikus cipőben menjen dolgozni. 

3. Csuklótámasz

Ezeket a kiegészítőket a billentyűzet elé kell rakni, hogy a csuklónk alá legyen támasztva gépelés közben. A szakértő mégsem javasolja ezek használatát, mert kéztőalagút szindrómához vezethet, hiszen az ott futó idegeket és ereket folyamatosan "nyomja" a párna. Knaff szerint sokkal jobban járunk, ha a csukótámaszt kicsit előrébb toljuk, és a tenyerünk párnás részét pihentetjük rajta. "Így is kényelmes lesz, de nem nyomja majd az ereket és az idegeket" - tette hozzá. 

4. Stresszlabda

Egy frusztráló értekezlet közben vagy után jólesik megnyomorgatni a stresszlabdát, mert jót tesz a léleknek. Igen, jól sejti, a testnek viszont nem. "Miközben gépelünk, az ujjainkat amúgy is behajlítjuk szóval ahelyett, hogy a labda nyomogatása közben még jobban begörbítenénk őket, sokkal hasznosabb lenne, ha egy kicsit hátrafeszítenénk az ujjakat" - állítja a szakértő, aki hozzátette, természetesen nem kell kidobni a labdagyűjteményét, ha segít levezetni a feszültséget, csupán annyit kell tennie, hogy miután jól megszorongatta, nyújtóztassa ki az ujjait. Haladóbbak tehetnek rájuk egy befőttesgumit is, és úgy húzzák hátra őket, felejthetetlen perceket okozhat és akár a kollegiális közösségépítést is segítheti az ilyenkor véletlenül elröpülő gumik közös felkutatása!

5. Ergonomikus billentyűzet

Igen, ezeket direkt azért fejlesztették ki, hogy nekünk jó legyen, ám Knauf szerint az ergonomikus, vagyis a test sajátosságainak megfelelően kialakított billentyűzetek miatt a felkarunkat és a könyökünket nem úgy tartjuk, ahogy kellene, amitől könnyebben elfárad a kar, ráadásul mindez nyak-, hát- és vállfájdalmakhoz vezethet. Sőt, olyan izolált mozdulatokra van szükségünk a billentyűzet használata közben, amik ellen kifejlesztették, szóval a szakértő szerint jobb, ha maradunk a hagyományos változatnál. 

+1 Ebéd a dobozból

A szakértők azt javasolják mindenkinek, aki egészségesen szeretne étkezni, hogyha tud, akkor otthonról vigyen magának nassolnivalót és ebédet. Igen ám, de nem mindegy, mit pakolunk bele az uzsonnás dobozba, meg persze az sem, hogy mennyit. "Ügyeljen az adagokra, és a feldolgozott, előre elkészített ételek helyett inkább friss, saját kezűleg készített táplálékot pakoljon. És persze ne csak ebédet vigyen magával, gondoljon arra, hogy délután is biztosan megéhezik!" - ajánlja a Shape. Amit már csak azzal egészítenénk ki, amit nyilván amúgy is rég tud: hogy lehetőleg ne a monitor előtt tömje magába az egészet, hanem a konyhában, vagy - ha van a közelben park vagy valami zöldterület, és mondjuk valami szendvicsfélét hozott - még jobb a friss levegőn.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra