Igazából azért (is) kövér, mert nem takarít eleget!

Elnézést kell kérnünk minden kedves olvasónktól, amiért az elmúlt években azt közvetítettük, hogy azért hízunk, mert sok szemetet eszünk és a neten lógunk, ahelyett, hogy felemelnénk a fenekünket és edzenénk szépen. És elnézést kell kérnünk azért is, mert eddig szentül hittük, hogy a modern technológia, ami leveszi a vállunkról a házimunka elvégzésének bizonyos terheit, hogy cserébe túlórázhassunk a munkahelyünkön, jó dolog. Sajnáljuk. 


De hála a brit tudósoknak, most legalább megvilágosodtunk - jobb később mint soha, ugye. Azért nagyobb a fenekünk, mint negyven éve anyánknak volt, pláne, mint hatvan éve a nagyinak, mert kevesebbet suvikszoljuk az otthonunkat, kevesebbet görnyedünk a teknő felett, hogy ruhát mossunk, és kevesebbet állunk naponta a mosogató előtt, helyette inkább ülőmunkát végzünk. Szégyelljük is magunkat nagyon. Pláne, hogy már egy ideje tudjuk, hogy egy rendes háztartási robot egészségesebb, boldogabb és még többet is szexszel. 

Egy friss brit tanulmány szerint egy átlagos brit nő ma 20 százalékkal kevesebb időt tölt házimunkával mint 35 évvel ezelőtt, viszont többet ül, és ez lehet az egyik oka annak, hogy olyan meredeken emelkedik az elhízottak aránya az elmúlt évtizedekben. Egy példa: a felmosással óránként 200 kalóriát éget, míg azzal, hogy a gép előtt ül, csak hetvenet.

Persze az, hogy már nem végzünk annyi házimunkát, önmagában nem magyarázat arra, hogy folyamatosan nő az elhízott és túlsúlyos emberek száma. Egyértelmű, hogy úgy általában jóval kevesebbet mozgunk ma mint régen, kevesebbet gyalogolunk, cipekedünk, és ez nyilván hozzájárul az elhízáshoz. Pedig a kutatás szerint annyiban jobbak vagyunk, hogy 20 százalékkal kevesebb kalóriát viszünk be, mint pár évtizeddel ezelőtt. Ez a kalóriacsökkenés azonban kevés, nem ellensúlyozza a mozgásszegény életmódot. A megoldás azonban mégsem abban lehet, hogy este kivágja a mosógépet az ablakon, mert a házimunka kalóriát ugyan éget, de izmossá még mindig nem tesz. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra