Saját szatyorral egészségtelenebb kajákat veszünk

Menőnek érzi magát, mert saját, jó esetben újrahasznosított bevásárlószatyorral érkezik a közértbe? Érezheti is, hiszen ön nagyon környezetbarát megoldást választott, azonban ne is reménykedjen benne, hogy ettől minden téren jobb lesz élete. Kiderült ugyanis, hogy ha saját szatyrot viszünk, akkor azt egészségtelenebb cuccokkal pakoljuk tele – legalábbis erre a remek következtetésre jutott egy újabb hiánypótló tanulmány- írja a Women's Health magazin.

Az előbb említett tanulmány a Journal of Marketing jelentette meg. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a papírzacskók hogyan befolyásolják az emberek bevásárlási szokásait. Ehhez végignézték, hogy egy élelmiszerbolt hűségkártyás vásárlói mit is pakoltak a kosarukba, és azt is számításba vették, hogy az illetők vettek-e szatyrot vagy sem. A több mint két millió beváráslásból származó adatok összegzésénél kutatók maguk is meglepetten tapasztalták, hogy azok az emberek, akik vitték saját szatyrukat sokkal több egészségtelen dolgot pakoltak bele, mint azok, akik nem, viszont elég sok organikus étel került a vásárolt termékek közé, kiváltképp, ha újrahasznosított zacskóról volt szó. 

A kísérlet második részében 111, főképp női vásárlót kértek meg, hogy egy virtuális közértben válasszák ki azt a 10 dolgot, amit semmiképpen nem hagynának ki a kosarukból. Mindegyik résztvevő ugyanannak a boltnak a térképét kapta meg, a különbség csupán az volt, hogy akadt közöttük olyan, akinek volt bevásárlószatyra és olyan is, akinek nem. Miután végignézték a tesztalanyok bevásárlásáról készült listát rájöttek, hogy azoknak, akiknek volt saját szatyruk sokkal inkább nyúlt maguk felé a kezük, és pakolták azt tele egészségtelen dolgokkal. Ebben a tanulmányban viszont a vásárlók nagy része magasról tett arra, mennyire természetes eredetű a vásárolt termék. 

Ön mit gondol az eredményről?

A tanulmány szerzői azt gyanítják, hogy azok, akik saját szatyorba pakolnak, már eleve azt érzik, hogy tettek valami hasznosat a közjóért, ezért is vesznek organikus ételeket, majd a nassolnivalóval így jutalmazzák magukat. Érdekes adalék, hogy a papírzacskók hatása azokra a felnőttekre, akik kisgyerekkel voltak enyhébb volt. Ez azért lehet, mert a gyerekesek sokkal jobban odafigyelnek gyerekeik valódi szükségleteire, mint a többiek. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra