A mindennapi szex a hosszú élet titka!

Sokan próbálják megfejteni, mit kell tenni ahhoz, hogy 100 évig éljünk. Vannak helyek a világban –mint például az Okinava-sziget, Szardínia, Ikaria szigete, valamint Nicoya-félsziget Costa Ricában és kaliforniai Loma Linda –, ahol az emberek életkora messze magasabb az amerikai átlagnál. Dan Buettner felfedező a National Geographic csatornával és tudósokkal közösen vizsgálta meg ezeket a településeket, melyeket kék zónáknak nevez. A The Blue Zones Solution című könyvében pedig le is írta, hogyan élnek és mit esznek a zónákban lakók. 

shutterstock 95379286

Okinava-sziget: egyen valamit, ami a földekről és még valamit, ami a tengerből származik

Okinaván süt a nap, sok a strand és az idős ember. Na de mi a titok? Állítólag az alga, a tofu, a barnarizs, a zöld tea és a shiitake gomba - vagyis mindaz amit a föld és a tenger ad. 

Szardínia: a megoldás az olyan ételek fogyasztása, melyek fehérjében és kalciumban gazdagok

A Szardínia szigetén élő emberek évszázadok óta tenyésztenek birkákat és kecskéket. A pásztorkodás már eleve megfelelő mozgással jár, ám ha hozzávesszük azt, hogy sok sajtot és tejet fogyasztanak, máris ott vagyunk az örök életnél. Az olaszok azonban másban is hisznek, a titkuk az, hogy minden nap szeretkezni kell. A dologban lehet valami, mert ezen régióban a 100 évesek nemi aránya egy az egyhez, míg a világ többi részén minden öt nőre egy férfi jut.

Ikaria: kövesse a mediterrán diétát

A kis sziget görög sziget lakosai a szívbarát mediterrán diéta szerint étkeznek. Buettner úgy nevezi Ikariát, mint "a sziget, ahol az emberek elfelejtenek meghalni". A feledékeny ikariaiak burgonyán, lencsén, borsón, kecsketejen, salátán, gyümölcsön és mézen élnek, e mellett pedig egy kevés halat és még kevesebb húst fogyasztanak.

Nicoya-félsziget: sütötök, bab és kukorica a titok

A három, alacsony kalóriatartalmú étel megfelelő forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak, ráadásul a bab az egyik a legfehérjedúsabb zöldségeknek. 

Loma Linda: vegán életmód, meg egy kis hal

Loma Linda a hetednapi adventisták egyik fellegvára, ami azt jelenti, hogy itt nincs jelen az alkohol, a dohányzás, és a média sem gyűrűzik be az életükbe. Az itt élők egy olyan étrendet követnek, amit bibliai étrend hívnak, és aki így tesz, 10 évvel él tovább, mint aki nem - írja a Huffington Post. Az étrend alapja a gabona (pl. teljes kiőrlésű kenyér és a zabpehely formájában), a magok, a gyümölcsök (pl. az avokádó, a datolya, a füge) és a zöldségek. Tilos minden, ami hozzáadott cukrot tartalmaz, és mindössze a víz és a szójatej a megengedett. Sokan követnek vegán diétát az itt élők közül, de néha esznek egy kis húst vagy halat, főleg lazacot. Egyébként akik halat is fogyasztanak, azok tovább élnek mint a vegánok.

 Ha érdekli a téma, hallgassa meg a TED-es előadását a kutatásairól.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra