Ajándékdoboz: a közösségi adományozó pont, ahol fő a bizalom

Az elmúlt napokban nyílt meg az első olyan közösségi adományozó pont, amit nem figyelnek őrök, nincs személyzet, sem kamera. Az Ajándékdobozba mindenki behelyezheti a számára felesleges dolgokat, amit esetleg valaki más hasznosítani tud. Az első hírek után azt vizionáltuk, hogy itt pillanatok alatt kő kövön nem marad, a decens halmokba pakolt ruhákon hajléktalanok fognak horkolni, és a levetett cuccok valamelyik aukciós oldalon kötnek ki. Ehhez képest alig találtuk meg a meglehetősen eldugott házacskát, amely a Mészáros utca végén, a semmi közepén, egy óvoda mellett álldogál.

Ezen a részen ottjártunkkor egy lélek sem járt (bár gyalogosforgalom bizonyára van, hiszen itt egy óvoda a szomszédban), de nem egy ideális csomópont, ahol pörög az élet. A sarkon egy benzinkút van, a ház mellett pedig valamilyen nagyon zárt cég van, ahol kamerákkal figyelik a környéket, legalábbis a tábla szerint, de valójában nincsen kamera sehol, tehát továbbra is teljesen anoním módon lehet vinni és hozni adományokat. Nem értettük, miért egy ilyen, viszonylag kevéssé látogatott helyre került az első doboz, ezért írtunk a szervezőknek. "Mert ez a köztérről elérhető, és az onnan jól látható utcai magánterület a kezdeményező, Pados Balázs tulajdona. Ez volt a legkézenfekvőbb megoldás, de az Ajándékdoboz akár lehet máshol is" - válaszoltak megkeresésünkre. Az ötlet ugyanis Padostól származik, aki egyébként a behajtással foglalkozó Creditexpress Group Magyarország vezetője.

Kérdés, ha beválik a kezdeményezés, lesz-e folytatása? A jelenlegi helyzet szerint talán igen. "Még csak pár napja indultunk, de már most sokan megkerestek, hogy szívesen gondoznának egy Ajándékdobozt. Amennyiben a kezdeményezés valóban sikeres lesz, minden eszközzel támogatjuk majd, hogy akár országos hálózat lehessen" - írták nekünk, mi meg drukkolunk. 

Persze nem mindegy, hová kerülnek az Ajándékdobozok: az ötletgazdák szerint frekventált, de rendezett városi köztereket érdemes elhelyezni a házikókat. " Ha a kezdeti sikereknek megfelelően alakulnak a dolgok, akkor nem rajtunk fog múlni, hogy mások (civil szervezetek, helyi közösségek vagy önkormányzatok) számára is rendelkezésre bocsássunk Ajándékdobozokat" - részletezték a terveket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra